Liban. Cum au ajuns libanezii să se trezească duminică cu două fusuri orare diferite
O dispută între autoritățile politice și religioase din Liban a făcut ca în această țară din Orientul Mijlociu să coexiste, începând de duminică, 26 martie, două fusuri orare diferite, potrivit Reuters.
Totul a pornit după ce prim-ministrul interimar Najib Mikati a emis joi o decizie prin care ceasurile urmau să fie date cu o oră înainte pe 20 aprilie, și nu în ultimul weekend din martie, așa cum se practică în majoritatea statelor lumii.
Deși nu a fost precizat niciun motiv pentru care a fost luată această decizie, ea a fost percepută drept o concesie făcută musulmanilor pentru a le permite celor care postesc în timpul lunii sfinte a Ramadanului să-și întrerupă postul cu o oră mai devreme, în jurul orei 18.00, în loc de ora 19.00.
Biserică Maronită, extrem de influentă în Liban, a anunțat sâmbătă că nu va respecta decizia și acuzat guvernul că nu s-a consultat cu alți factori implicați și nici nu au fost luate în considerare standardele internaționale. Alte organizații creștine, partide și școli au anunțat că susțin această inițiativă.
Dacă populația creștină a dat ceasul înainte cu o oră duminică, musulmanii au respectat decizia premierului și au rămas pe ora de iarnă, decizie care adâncește diviziunile religioase deja puternice din Liban, țară care s-a confruntat cu un război civil între 1975-1990 purtat între facțiunile creștine și musulmane.
Companiile și organizațiile media, inclusiv două dintre principalele canale de știri din Liban, LBCI și MTV, au anunțat că vor intra și ele în ora de vară sâmbătă seara, în timp ce apelurile la nesupunere au luat amploare.
Transportatorul național libanez Middle East Airlines a declarat că ceasurile sale și alte dispozitive vor rămâne la ora de iarnă, în conformitate cu decizia lui Mikati, dar își va ajusta orele de zbor pentru a se alinia la orarele internaționale.