
Fotografia anului în Navarra – o mamă româncă, în genunchi în fața medicilor care i-au salvat fiul, după 60 de zile la ATI

Guvernul provinciei spaniole Navarra a anunțat câștigătorii premiilor Teobaldo, acordate de , iar fotografia anului este cea în care apare o româncă în genunchi, în fața medicilor care i-au salvat fiul infectat cu covid, după 60 de zile la ATI,
Iñaki Porto Villanueva este fotograful care a surprins unul dintre cele mai emoționante momente petrecute în timpul pandemiei în Spania, scrie Navarra Capital, o publicație online care apare în provincia din nordul Spaniei.
Pentru imaginea pe care a surprins-o în iunie, în care Simona, mama unui tânăr român de 28 de ani Denis Cirpaci, a îngenuncheat în fața personalului medical de la Clinica San Miguel din Pamplona, a primit premiul Teobaldo pentru fotografie, acordat de Asociația Jurnaliștilor din Navarra.
Simona, îngenuncheată, cu mâinile încleștate pe piept și cu capul lăsat în jos, și-a arătat astfel recunoștința pentru cei care i-au salvat fiul, după 60 de zile la Terapie Intensivă.
Medicul Txuma Urtasun, care are încă acea imagine înregistrată în minte, a recunoscut că ”plângeam cu toții. Simona n-a știut să-și arate altfel dragostea pentru salvatori, a mai spus medicul, dar acesta a fost cel mai emoționant mod cu putință”.
Denis Cirpaci locuiește de aproape 20 de ani în Spania și zile întregi a fost cel mai tânăr pacient cu coronavirus internat la terapie intensivă în Navarra.
"Coronavirusul m-a lovit foarte tare", recunoaște românul într-un interviu acordat Efe, pe 5 iunie.
Pe 20 martie, își amintește el, a intrat în clinica San Miguel din Pamplona, după ce a observat că febra, de 39 de grade, nu a scăzut timp de aproximativ patru sau cinci zile.
Pe 23 martie, la 1 dimineața, starea lui s-a agravat și a fost transferat la Terapie Intensivă. Avea 28 de ani când l-au mutat aici, 29 când a fost externat. Pe 20 aprilie a fost ziua lui de naștere, era în comă.
Din cele două luni petrecute la Terapie Intensivă, a dormit patruzeci de zile, în care soția sa, Heidi Drăgan, a putut fi aproape de el: ”Nu am putut veni să-l văd, dar m-au lăsat să mă uit la ferestre și asta este ceva ce alții nu au putut face."
Txuma Urtasun, șeful Serviciului de Terapie Intensivă de la Clinica San Miguel, își amintește momentul care l-a emoționat cel mai mult.
Când îl intuba pe Denis, care avea mari dificultăți de respirație, telefonul mobil al acestuia a sunat. Pe ecran, își amintește Urtasun, a apărut o fotografie a tânărului lângă niște copii: ”Când am văzut acea fotografie, am știut că trebuie să-l salvăm”.
Medicul își amintește că la câteva zile după internare, Simona, mama lui Denis, a sunat și a spus că vrea să doneze un plămân, ca să-și salveze fiul. Apoi, după ce fiul ei a fost externat de la Terapie Intensivă, Simona a îngenuncheat în fața celor care l-au salvat pe Denis. ”Plângeam cu toții”, și-a amintit Txuma Urtasun.