Ministerul Apărării din Marea Britanie a trimis din greșeală email-uri destinate SUA unui aliat al Rusiei

Autor:

Data:

Ministerul Apărării din Marea Britanie a trimis din greșeală mail-uri destinate SUA unui aliat al Rusiei

Ministerul Apărării din Marea Britanie a declanşat o anchetă pentru a afla cum o serie de email-uri conţinând informaţii clasificate au fost trimite unui aliat apropiat al Rusiei, după o greşeală de ortografie, transmite BBC.

Armatei SUA foloseşte numele de domeniu «.mil», însă atunci când a fost completată adresa de email litera «i» a fost omisă, aşa încât mesajele au fost trimise în Mali, ţară din vestul Africii.

Oficiali ai ministerului britanic declară că email-urile nu conţin informaţii care ar putea compromite securitatea operaţională.

”Am deschis o anchetă după ce un număr mic de email-uri au fost direcționate, din greşeală, unui domeniu incorect. Suntem convinşi că ele nu conţineau informaţii care ar putea compromite securitatea operaţională sau date tehnice”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului Apărării pentru agenţia de ştiri PA.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că toate informaţiile sensibile folosite de departamentul guvernamental au fost ”transmise pe sisteme create să minimizeze riscul unei direcţionări greşite”.

”Ministerul Apărării îşi revizuieşte constant procedurile şi implementează în prezent un program pentru a îmbunătăţi managementul informaţiilor, prevenirea pierderilor de date şi controlul informaţiilor sensibile”, a mai afirmat el.

Anterior, în cursul acestei luni, s-a aflat că milioane de emailuri ale armatei americane au fost trimise tot în Mali, ca urmare a aceleiaşi greşeli de ortografie.

Unele dintre acele email-uri ar fi conţinut informaţii sensibile, inclusiv parole, documente medicale şi itinerarii ale unor ofiţeri superiori.

Mali este una dintre cele şase ţări africane cărora li s-a promis livrări gratuite de cereale de către preşedintele rus Vladimir Putin, după ce acordul privind Marea Neagră cu Ucraina a căzut, în această lună.

Mali este un aliat apropiat al ruşilor pentru că mercenarii Wagner ai Moscovei au fost trimişi în această ţară pentru a lupta împreună cu armata împotriva jihadiştilor.