3dots.ro

Marlene Engelhorn, moștenitoarea BASF a anunțat că renunță la toată averea, pentru că nu o merită

Marlene Engelhorn, moștenitoarea BASF a anunțat că renunță la toată averea, pentru că nu o merită

Deși a mai adunat ceva ani din momentul în care a făcut cunoscut faptul că va renunța la moștenirea sa în valoare de 25 de milioane de euro, privită de mulți ca o ciudățenie, Marlene Engelhorn, ”moștenitoarea BASF”, n-a renunțat la idee și își respectă promisiunea.

Marlene Engelhorn, de 32 de ani, este o activistă și jurnalistă germano-austriacă, nepoata lui Traudl Engelhorn-Vechiatto, care avea 94 de ani când a murit în 2022, care era descendenta directă a lui Friedrich Engelhorn, cel care a fondat gigantul chimic Badische Anilin- & Soda-Fabrik AG (BASF), în 1865.

Acțiunile BASF ale familiei Engelhorn, vândure cu 11 miliarde de dolari

Afacerea familiei Engelhorn a fost vândute în 1997 cu aproximativ 11 miliarde de dolari. La momentul vânzării, bunica lui Marlene a primit aproximativ 2,45 miliarde de dolari, dar până la data morții sale averea i-a crescut la 4,2 miliarde de dolari, din care Marlene Engelhorn a primit ceva mai mult de 25 de milioane de euro.

Tânăra milionară, în vârstă de 32 de ani, a spus de mai multe ori în ultimii ani, chiar înainte de a intra în pesesia moștenirii, că nu i se pare corect să aibă atât de mulți bani pentru care nu a făcut nimic și că, de fapt, banii nu o fac fericită.

Comitet pentru repartizarea banilor

Într-o conferință de presă pe care a organizat-o marți, 9 ianuarie, Marlene Engelhorn a anunțat că a fondat un comitet – ”Guter Rat für Rückverteilung“ (Sfat bun pentru redistribuire – N.R.) – care va decide ce se va întâmpla cu cele 25 de milioane de euro pe care le-a moștenit.

Engelhorn, care trăiește la Viena, a spus că ea nu va avea niciun cuvânt de spus în privința banilor, dar că se va asigura că nu vor fi folosiți în scopuri neconstituționale, împotriva vieți, tratamente inumane și în scop de profit.

”Întotdeauna am spus că vreau să redistribui cel puțin 90% din ce am și acum este, în sfârșit, vorba despre această chestiune”, a declarat Engelhorn cu mult entuziasm și cu zâmbetul pe buze, potrivit Kleine Zeitung.

10.000 de austrieci au primit invitații, vor fi selectați aleatoriu 50

Marlene Engelhorn a explicat că 50 de persoane alese aleatoriu, care vor face parte din comitetul înființat la inițiativa ei, vor decide ce se va întâmpla cu cele 25 de milioane de euro. În zilele următoare vor fi trimise 10.000 de de invitații, iar dintre persoanele care vor răspunde afirmativ vor fi alese acele 50, plus alte 15 de rezervă. Toate aceste persoane trebuie să locuiască în Austria și să aibă peste 16 ani.

Comitetul se va întruni la Salzburg de șase ori, la sfârșit de săptămână, din martie până în iunie, și va expune idei pentru redistribuirea banilor. La final, sub supravegherea unor experți, se va lua o decizie concretă în privința direcției sau direcțiilor în care se vor îndrepta banii.

Fiecare membru al consiliului va primi o diurnă de 1.200 de euro pentru fiecare weekend.

”Dacă oamenii superbogați ar fi vrut să salveze lumea, atunci ar fi făcut-o!”

Engelhorn a spus că există un motiv întemeiat pentru care a ales această cale și nu a distribuit chiar ea fondurile: va fi decizia ei, venită din propriile credințe. ”Cred că dacă iei democrația în serios, trebuie să-i dai o șansă reală”, a spus ea.

Tânăra a păstrat pentru ea doar o mică parte din moștenire, pentru a se putea întreține până va lua o altă decizie cu privire la viața ei profesională. Nu se teme că mai târziu ar putea regreta decizia luată și chiar este fericită că a renunțat la bani și la puterea pe care i-o conferă averea. ”Dacă oamenii superbogați ar fi vrut să salveze lumea, atunci ar fi făcut-o”, a spus Engelhorn, respingând ideea milionarilor filantropici.

De asemenea, ea a subliniat că un procent foarte mic din populația Austriei deține aproape 50 la sută din toate activele, iar acest lucru are un impact negativ asupra structurii sociale și sistemului politic. ”Democrația este pusă în pericol de influența disproporționată a câtorva oameni bogați”, a spus tânăra austriacă.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs