Fost prim-ministru italian: «Să redeschidem totul! E singura cale, atlfel vom muri de foame»

Autor:

Data:

Într-un interviu acordat revistei Avennire, fostul prim-ministru italian, Matteo Renzi, lider al partidului «Italia viva», insistă pentru redeschiderea activităților sociale și de producție în Peninsulă, luând în considerare faptul că măsurile luate pentru limitarea răspândirii noului coronavirus au început deja să producă disperare și sărăcie în rândul populației.

"Cum nu se întrevede nicio speranță în apariția rapidă a unui vaccin, acest virus va continua să ne afecteze. Nu doar câteva săptămâni, ci luni după luni…”,  spune fostul prim-ministru, cerându-le italienilor să se obișnuiască să trăiască cu pericolul reprezentat de infecția cu noul coronavirus. 

”Vom redeschide, pentru că nu putem aștepta să se sfârșească de la sine. Dacă rămânem închiși, populația va muri de foame, pentru că nu există decât o singură cale: să supraviețuim doi ani cu acest virus.

Trebuie să îngăduim vieții să-și reia cursul firesc și trebuie s-o facem acum. Italia este închisă de trei săptămâni și populația nu mai poate suporta. Nu mai au bani, nu mai au ce mânca. Fără bani, se va instaura disperarea și vor începe revolte sociale. În balcoane, în curând, locul cântecelor și al speranței va fi luat de proteste”, spune Matteo Renzi. 

”Avem nevoie de un plan și avem nevoie de el chiar în acest moment. Fabricile trebuie să se redeschidă înainte de Paște, restul – magazine, școli, biserici, cu atenție și în mod gradual. Dar trebuie să redeschidem!”, subliniază fostul prim-ministru.

”Toate tipurile de plăți trebuie suspendate: taxe, chirii, ipoteci. Toți cei care au fost nevoiți să-și închidă afacerile trebuie să beneficieze de eliminarea scadențelor la rate și să le fie oferită o injecție de lichidități. E singura cale – statul trebuie să ofere garanții băncilor și băncile trebuie să ofere lichiditate. Și asta fără multă birocrație, garanția statului trebuie să fie suficientă”, spune Renzi.

”Guvernul a blocat libertatea a peste 60 de milioane de italieni, dar nu a fost în stare să blocheze virusul birocrației. Programul ”Cura-Italia” este doar o înșiruire neînțeleasă de vorbe, Declarațiile pe propria răspundere se modifică în fiecare zi. În clipe ca acestea viața oamenilor trebuie să fie simplificată, nu complicată, cu acțiuni ce implică birocrația”, atacă Renzi coaliția de guvernănânt.

”De asemenea, avem datoria de a aduce la lumină și economia gri, mă refer aici la cei care angajează muncitori ”la negru”, imigranți. Trebuie să rezolvăm această situație și să hotărâm că vom da cetățenie tuturor acelora care muncesc”, a mai spus fostul prim-ministru italian Matteo Renzi.

Leave a Comment