Un medic cu diplomă din România, angajat în Irlanda, nu știa nici să pună o branulă

Un medic, absolvent al unei facultăți de profil din România, este cercertat de conducerea spitalului irlandez unde a fost angajat, după ce, în repetate rânduri, a demonstrat o slabă calitate profesională, existând suspiciuni în legătură cu modul în a ajuns să aibă dreptul de a profesa, relatează The Independent.

Francis Megwa, orginar din Nigeria, a urmat școala de medicină în România. În 2018, el a fost angajat la o maternitate din orașul Limerik, unde a lucrat doar o lună – între 9 iulie și 14 august.

În această perioadă, el nu a reușit să demonstreze că posedă abilitatea și cunoștințele necesare pentru poziția pe care o ocupa în organigrama spitalului.

Directorul spitalului, dr. Gerard Burke, a fost cel care a observat că acesta nu are cunoștințe medicale de bază, spunând chiar că e de părere că dr. Megwa nu a urmat niciodată școala de medicină.

Conform conducerii spitalului, Megwa nu ar fi reușit să demonstreze competențe de bază în ceea ce privește obținerea și analizarea istoricelor medicale și ar fi arătat o lipsă de înțelegere cu privire la stabilirea diagnosticelor în baza tiparului de simptome.

În plus, el nu ar fi putut să prescrie tratamente utilizate în mod obișnuit în obstetrică și ginecologie și nu ar fost capabilă să pună o branulă.

Un reprezentant al Consiliului Medical a declarat comitetului de anchetă că dr. Megwa și-a obținut calificarea de la o universitate din România în 2015.

După aceea, el a petrecut patru luni ca stagiar sau observator într-un spital privat din România, urmat de un post de voluntar de două luni într-un spital de urgență din București.

După o pauză de peste un an, a activat patru luni pe un post de observator la un spital NHS din Scoția. El nu a lucrat niciodată într-un loc de muncă plătit ca medic calificat.

Comitetul care anchetează capacitatea de a profesa a doctorului Megwa a descoperit că acesta nu era acreditat nici în România și nici în Nigeria, dar a fost înscris în registrul general din Irlanda în octombrie 2017.

Dr. Gerard Burke, consultant obstetrician și ginecolog, a declarat comisiei că, în urma unei evaluări pe care a efectuat-o cu privire la competența doctorului Megwa, a înaintat o sesizare Consiliului medical pe 10 august 2018.

El a precizat că o colegă și-a manifestat îngrijorarea privind abilitățile doctorului la finalul primei săptămâni de muncă a acestuia.

”Nu avea multe abilități de bază pe care le vedem în mod normal la persoane care au terminat un an de stagiu”.

După ce un alt medic i-a transmis că este foarte îngrijorat, directorul clinic a decis să coboare în unitatea de primiri urgență a maternității, unde lucra Megwa, pentru a analiza situația.

”Eram suficient de îngrijorat încât să-i dau un avertisment verbal și să-l plasez într-un rol de observator – ca un student la medicină. Nu trebuia să prescrie medicamente, nu trebuia să facă nicio procedură fără supravegherea directă a unuia dintre ceilalți medici”, explică medicul.

Dr. Burke a declarat comisiei că a folosit întâlnirea ca o oportunitate de a explora cunoștințele medicale ale doctorului Megwa.

”Am avut impresia că are foarte puține cunoștințe medicale – aproape niciuna”, adăugând că i s-a părut ”extrem de surprinzător pentru cineva care a trecut printr-o școală de medicină de cinci sau șase ani în orice țară”.

”Cunoștințele lui erau mai puține decât întâlnisem vreodată”, a spus el. Dr. Burke a afirmat că mai multe aspecte ale trecutului doctorului Megwa l-au surprins.

”A absolvit o facultate de medicină din România, dar nu era înregistrat în România și nici nu era înregistrat ca medic în Nigeria, unde era cetățean”.

”El a fost refuzat pentru înregistrare în Marea Britanie, care încă făcea parte din UE la acea vreme. Așa că am fost surprins că a fost înregistrat doar în Irlanda”.

Dr. Burke a spus că, foarte des, în domeniul obstetricii și ginecologiei, medicii la început de carieră nu au întreaga gamă de abilități practice necesare și trebuie să le învețe treptat în primele șase luni.

”Mă așteptat ca oricine a trecut printr-o școală medicală și este înregistrat să știe să ia sânge și să introducă o branulă – nu a fost capabil să facă niciunul din aceste lucruri”, spune Burke.

”Și nu părea să știe cum să prescrie medicamente și nu părea să știe prea multe despre medicamente”.

Burke și un coleg au efectuat o evaluare pentru a determina cunoștințele medicale prin intermediul întrebărilor din testele finale de la medicină, dar bărbatul nu a reușit să ofere răspunsuri competente.

”Am fost suspicioși că nu știa aproape nimic, așa că întrebările au fost coborâte la un asemenea nivel. Am unele îndoieli că a fost vreodată la facultatea de medicină”, explică Burke.