Herman Berkovits, medic israelian născut în România: ”Nu le pasă pe cine omoară. Nu contează pe capul cui cade bomba – evreu, arab, creștin”

Herman Berkovits, medic israelian născut în România: ”Nu le pasă pe cine omoară. Nu contează pe capul cui cade bomba - evreu, arab, creștin”

Herman Berkovits, medic israelian născut în România, prieten al lui Benjamin Netanyahu, a vorbit despre situația existentă în Israel, descriind incidentele declanșate de luptătorii palestinieni și exprimându-și surprinderea față de lipsa de informații a șefilor serviciilor speciale despre iminența unui atac din partea Hamas.

”Hamas a folosit mii și mii de rachete, care au zburat pe tot teritoriul Israelului de dimineață. Până acum încă se dau lupte, mai sunt câteva locuri, câteva kibbutz-uri în sudul Israelului unde se află acești teroriști și unde se luptă să fie înlăturați și cred că în 2-3 ore tot Israelul să fie curățat de teroriști.

Astăzi este sărbătoare în Israel, este Sukkot, o zi care ar fi trebuit să fie cu multe dansuri și cu multe cântece. A devenit o zi foarte tristă. Hamas care a intrat în Israel nu s-a uitat pe cine ucide, a ucis foarte mulți copii și mame. Sunt peste 740 de răniți în spitalele din Israel și 40 de morți.

Aceste numere vor crește mult, deoarece au fost uciși mulți copii și mame, civili omorâți pentru că sunt evrei. Culmea este că Fâșia Gaza primește energie și apă de la noi. Dacă noi închidem energia și apa, omorâm pe toată lumea acolo.

Ei nu înțeleg că noi suntem o țară puternică, cu o tehnologie fantastică și, desigur, tot ce se întâmplă acum, fiecare rană, fiecare rănit este o durere pentru noi.

Am o nepoată luptătoare. Tremur toată ziua pentru ea, nu știu unde este. Așa, multe familii nu știu ce se întâmplă cu copiii și nepoții lor. Locuiesc lângă Ierusalim. Și aici au fost sirene. A trebuit să fug la adăpost.

Tot Israelul a stat azi în adăposturi, pentru că au căzut mii și mii de rachete pe capul nostru. Culmea este că au tras și deasupra Ierusalimului, unde sunt foarte mulți arabi.

Nu le pasă pe cine omoară. Lângă noi este un sat locuit de arabi, au tras spre noi, dar bomba a căzut în acest sat arab. Nu contează pe capul cui cade – evreu, arab, creștin.

Tot interesul este să ne măcelărească, să ne termine, dar n-o să reușească. Vom câștiga. Mai există și acum atacuri cu rachete, mai puține decât dimineață. Acum văd două rachete ce au căzut în două sate. Dimineață au fost peste 3.000 probabil. Ei vor să ajungă la 5.000.

În continuare sunt civili în pericol. Lângă casa mea a fost probabil o bombă. Eram în adăpost. Asta este norocul nostru”, a declarat Berkovits, la Digi24.

Întrebat de ce serviciile de informații nu au reușit să prevină acest atac de o amploare fără precedent, medicul israelian a declarat că aceasta este o întrebare aflată pe buzele tuturor în aceste momente, mai ales că în urmă cu câteva zile, în cadrul Guvernului, toți șefii serviciilor de informații au precizat că nu există probleme în Gaza și nici nu vor fi.

Atacul de astăzi a luat prin surprindere toate forțele statului.

„Asta este marea întrebare – cum au reușit când noi avem un serviciu de informații fantastic și bun. În urmă cu câteva zile, în cadrul Guvernului, toți șefii de informații au spus că nu sunt probleme în Gaza și nu vor fi. Deci, a fost o surpriză mare. Nu au reușit serviciile de informații să își facă treaba.

Deocamdată, se tace. Fiindcă în război trebuie să taci și să faci. După război, vor începe luptele între partide. Serviciile de informații de la noi au primit o lovitură mare”, a conchis Berkovits.