‘Regina a murit’ – mesajul ce părea o glumă, dar care s-a dovedit unul cât se poate de serios

Autor:

Data:

Un mesaj pe WhatsApp care anunţa moartea reginei Angliei în urma unui atac de cord a ajuns să fie distribuit masiv pe reţelele de socializare după ce un utilizator l-a postat pe grupul său de umor cazon, convins fiind că nu poate fi luat în serios.

Informația însă nu era chiar o glumă, reprezentând punctul de pornire al unui exerciţiu militar menit a verifica reacția trupelor în producerii acestui eveniment, relatează The Guardian.

În noaptea de duminică, milioane de britanici au răscolit internetul în căutare de informații despre moartea reginei, după ce au primit pe reţelele sociale mesaje care anunţau decesul acesteia. Vestea s-a răspândit rapid şi reprezentanţii oficiali ai Palatului Buckingham au fost nevoiţi să intervină pentru a da asigurări că regina în vârstă de 93 de ani este cât se poate de sănătoasă şi vie.

Inițial, mesajul, formulat destul de ciudat, a fost distribuit pe WhatsApp de un utilizator, Gibbo, pe un grup ce avea ca fotografie reprezentativă un penis a fost preluat de un fost paraşutist pe pagina sa de Facebook, una destinată amuzamentului militarilor, iar de aici încolo lucrurile au scăpat de sub control.

”Regina a murit în această dimineaţă, a suferit un atac de cord, urmează să anunţăm mâine dimineaţă la 9.30. Veţi aveţi în kit-ul vostru de ceremonie: lenjerie pentru două săptămâni, obiecte de igienă personală….”, se spune în mesajul ce pare a conţine instrucţiuni militare.

Membrii grupului privat ”Old Times” şi-au exprimat îndoiala în ceea ce privește veridicitatea informație, moment în care Gibbo a recunoscut ca l-a primit la rândul său şi că decesul reginei va fi anunţat după 24 de ore.

mesaj deces regina whatsapp

Viralizarea mesajului s-a produs după ce un utilizator l-a transmis şi în afara grupului, fiind luat de bun şi răspândit. 

În urma unei informații primite de un jurnalist s-a descoperit faptul că mesajul nu era total lipsit de importanță, ci reprezenta chiar semnalul de alarmare dintr-un exerciţiu militar ce a avut loc la o bază mixtă a marinei regale şi armatei britanice din Yeovilton, Somerset.

Unul dintre militarii care au participat la exerciţiu a declarat că a fost vorba de un exercițiu ce privea operaţiunea London Bridge, numele de cod al mobilizării în cazul în care regina chiar moare.

Exerciții de desfăşurare a trupelor în cazul decesului suveranei britanice are loc de câteva decenii în vederea punerii la punct a procedurilor de mobilizare. Prima dată sunt anunţaţi premierul şi oficiali de rang înalt, ca apoi vestea să fie transmisă canalelor oficiale de ştiri. Parlamentul se va reuni în sesiune extraordinară şi mii de militari vor părăsi cazărmile și vor fi desfăşuraţi în teritoriu.

Cel mai probabil cel care a transmis iniţial mesajul a crezut că este real şi l-a dat mai departe. Unul dintre distribuitorii-cheie a fost paraşutistul retras din activitate Alfie Usher, cel care l-a postat pe grupul său de Facebook, ”Fill Your Boots UK”, și el fiind convins că toţi îl vor lua drept o glumă. Şi-a dat însă seama că lucrurile au scăpat de sub control când ştirea a fost preluată de canale de ştiri şi a căpătat dimensiuni complet neintenţionate.

Un purtător de cuvânt al bazei militare din Yeovilton a confirmat trupele au participat la un exerciţiu militar în conformitate cu ”planurile de intervenţie şi mobilizare a personalului”, dar că nu trebuie făcute asocieri cu momentul și scopul efectuării lui. El a mai declarat că exerciţiul s-a derulat în mod corespunzător.

Leave a Comment