Fostă angajată a Meta, dintr-un grup selectat pe criteriul diversității, 100.000 de dolari pe an, ca să nu facă nimic: „Eram plătiți doar ca să stăm acolo”

Fostă angajată a Meta, dintr-un grup selectat pe criteriul diversității, 100.000 de dolari pe ani, ca să nu facă nimic: "Eram plătiți doar ca să stăm acolo"

”Ne colecționau ca pe niște carduri cu Pokemon”, spune o fostă angajată a Meta concediată la finalul anului trecut, care recunoaște că  nu avea niciun fel de atribuții la locul de muncă, făcând parte dintr-un grup de salariați care nu munceau deloc.

Britney Levy s-a mutat la San Francisco anul trecut, după ce a fost angajată de Meta pe o funcție în care avea, în mod formal, atribuții de recrutare a forței de muncă, dar unde ea însăși admite că nu a făcut nimic.

”Sunt unul dintre acei salariați care am fost angajată pe o poziție realmente ciudată, în care m-au pus imediat într-un grup de persoane care nu munceau”, a afirmat fosta angajață a Meta într-un clip video postat pe  TikTok.

Business Insider a preluat povestea lui Levy, dar nu a obținut de la Meta nicio poziție oficială despre circumstanțele angajării lui Levy și ale celor șase luni de ”muncă” petrecute de aceasta în cadrul companiei.

”Pare că Meta angajează oameni numai ca alte companii să nu-i aibă; ne colecționau ca pe cardurile cu Pokemon”, spune cea care primea un salariu anual de 100.000 de dolari pe an.

Valoarea pare mare, dar la chiriile din San Francisco, de fapt, nu era, a declarat Levy  într-o intervenție pentru CNBC.

În plus, atunci când părăsești o slujbă în care câștigai anual 70.000 de dolari pentru o alta din care ești dat afară după doar șase luni, pare ca similar unei tăieri salariale.

Concedierea a survenit neașteptat, Levy fiind asigurată chiar și cu o săptămână înainte că poziția sa nu va fi eliminată.

A plecat dintr-un loc de muncă unde admite că nu făcea nimic și unde era parte dintr-un grup selectat pe criteriul diversității. Din acesta făceau parte persoane de culoare, nativi indieni, veterani, soții de militari în rezervă, persoane cu dizabilități.

La încetarea contractului, Levy nu a semnat acordul care îi permitea să primească salarii compensatorii pentru 8 sau 16 săptămâni, pentru că afirmă că documentele care i-au fost înaintate erau dominate de echivoc și nu era clar că va primi banii sau că va beneficia de asigurare medicală.

Pe de altă parte, decizia luată îi și permite să eludeze clauza de confidențialitate și să vorbească public despre fostul loc de muncă.

Amintirile ei sunt fără echivoc: ”Eram plătiți doar ca să stăm acolo. A fost o perioadă ciudată.”

Levy a fost dată afară la valul de concedieri anunțat în noiembrie 2022 – sub presiunea investitorilor de pe bursă care vindeau agresiv acțiunile Meta – de CEO-ul Mark Zuckerberg și în care au fost tăiate 10.000 de posturi.

Politica dobânzilor zero perpetuată timp de peste un deceniu în sistemul financiar american a încurajat direcționarea lichidității în exces către companiile de tehnologie din Silicon Valley, unde ”arderea cash”-ului pentru proiecte care întârziau să aducă profit a fost tolerată de investitori.

Neglijența față de capitalul încredințat de acționari există chiar și la companii profitabile, precum Meta Platforms, a cărei rețea Facebook obține venituri importante.

@clearlythere #stitch with @roilysm #meta #metalayoffs #tech #techtok #techlayoffs #businessinsider #news #google #work #career #metaseverance #fyp #business ♬ original sound – Brit