Mexic. Cauza care a produs leșinul, din senin, a 227 de elevi de gimnaziu, majoritatea fete

Mexic. Cauza care a produs leșinul, din senin, a 227 de elevi de gimnaziu, majoritatea fete,

Anul trecut, de-a lungul unei perioade ce a durat două luni, au fost raportate 227 de cazuri în care elevii unor școli gimnaziale din patru state mexicane aflate la sute de kilometri distanță au leșinat, fără să fi fost identificată cauza producerii acestor manifestări până în prezent, informează Insider.

Pe data de 23 septembrie 2022, Esmeralda, o fată în vârstă de 12 ani a ieșit din toaleta fetelor de la o școală gimnazială din Tapachula, Mexic și, a leșinat. Prietena ei, Diala, care a ieșit după ea, a leșinat la rândul ei.

În următoarea oră, alte nouă fete și un băiat de la aceeași școală publică Fs-au prăbușit în mod spontan în clasele lor, la baie sau în curtea școlii. Alți 22 de elevi au acuzat alte simptome neobișnuite precum stări de vomă și dureri de cap.

Mama Esmeraldei, Gladys, a primit un mesaj de la nepoata ei, Diala , în care i se cerea să vină de urgență la școală. Gladys și-a găsit fiica ei întinsă pe cimentul din curtea principală a școlii. Nu putea să vorbească sau să se ridice în picioare.

Nepoata sa, verișoara Esmeraldei, Diala și alți câțiva elevi erau la rândul lor întinși pe jos.

”Esmeralda a leșinat și a început să aibă convulsii. Nu mă așteptam să leșin și eu, dar m-am trezit la pământ. Nu putea să respir prea bine, aveam o respirație foarte rapidă și ochii înroșiți”, povestește Diala.

Mai mulți elevi care au fost la rândul lor afectați au declarat că au simțit un miros de fum înainte de a leșina.

Esmeralda a spus că mirosul pe care l-a simțit i-a mintit de cel al ”frunzelor arse la munte” – ceea ce a făcut autoritățile să suspecteze că ar fi vorba de marijuana, dar testele făcute ulterior au fost negative.

Câțiva elevi au spus că au remarcat prezența în toaletă a unui praf de culoare asemănătoare cu a muștarului.

Administratorii școlii au descoperit o potențială sursă a prafului respectiv – o pungă pentru sandviciuri, dar nici în acest caz raportul toxicologic nu a evidențiat prezența vreunui drog sau a vreunei substanțe care să producă efectele resimțite de elevi.

La spital, doctorii care i-au consultat pe elevi au ajuns la concluzia că era vorba  un atac de panică. Până  în dimineața următoare, toții copiii păreau să își fi revenit complet, iar orele de curs au fost reluate săptămâna următoare.

Două săptămâni mai târziu, pe 7 octombrie, la o școală gimnazială din Bochil, cel puțin 68 de copii au leșinat, vomitat sau au devenit dezorientați. Zeci de elevi au ajuns la spital.

Una dintre fetele afectate i-a spus unui reporter al revistei Gatopardo că s-a simțit ca și când gura ei era plină furnici. De această dată, testele au găsit urme de cocaină la patru dintre elevii afectați.

După alte patru zile, pe 11 octombrie, un alt doilea incident a avut loc la școala din Tapachula ai cărei elevi fuseseră afectați de simptome prima dată: 18 elevi, în special fete, au leșinat.

Gladys a fost din nou chemată la școală în urma unui nou leșin al fiicei sale. Esmeralda avusese un comportament normal până când a intrat în toaleta fetelor, unde spune că a simțit din nou acel miros straniu de frunze arse și i s-a părut că vede sânge.

Ddezorientată, Esmeralda a reușit să iasă afară din școală. ”Mami, nu mă simt bine”, i-a spus ea lui Gladys, înainte să leșine din nou. Ca și în cazul experienței precedente, în mai puțin de 12 ore, Esmeralda și-a revenit la normal.

De această dată, toată școala a fost închisă și a fost atent verificată fiind căutate urme de de droguri. Dar nici atunci nu s-a descoperit nimic care să fi fost suspicios.

În următoarele două luni, episoade similare au fost raportate la cel puțin șase școli gimnaziale din patru state mexicane aflate la sute de kilometri depărtare. În total, au fost afectați 227 de copii, majoritatea fete.

Incidentele au atras atenția opiniei publice, iar președintele mexican, Andrés Manuel Lopez Obrador, a inclus în conferințele sale de presă zilnice, actualizări ale informațiilor cu privire la ancheta guvernului legate de cazurile de leșin.

Gladys nu a dat crezare diagnosticului medicilor și, la ca mulți alți părinți, se temea că fiica ei a fost drogată. În ciuda faptului că toate testele au ieșit negative, mama a rămas sceptică.

”Este posibil ca ceva suspect să se fi întâmpla la școală și ei nu vor ca noi să aflăm”, a spus mama Esmeraldei.

Printre ipotezele vehiculate pe rețelele sociale și în media mexicană, se numără otrăvirea cu îngrășăminte chimice, infecții bacteriene rare și inhalare de fum.

Un articol din El Pais a raportat faptul că o ”substanță necunoscută” s-ar putea să fi fost prezentă în sursele de apă folosite de unitatea de învățământ, iar alte siteuri de știri au menționat drept cauză a leșinurilor o posibilă scurgere de gaze.

Un epidemiolog mexican, dr. Carlos Alberto Pantoja Meléndez a demarat propria lui investigație în acest caz și a ajuns la concluzia că există o singură explicație plauzibilă: isterie în masă, cunoscută și sub numele de boală psihogenă în masă.

Isteria în masă este un fenomen psihologic rar în care după ce o persoană dezvoltă un comportament neașteptat – leșină, urlă sau zvâcnește, alte persoane aflate în apropierea sa îi imită acțiunea în mod involuntar.

Epidemiile de isterie în masă pot dura câteva ore sau luni de zile și au de obicei loc în medii cu o ierarhie strictă unde oamenii petrec mult timp împreună, precum la locul de muncă, în centre religioase sau școli.

Cu toate că cel mai des ea se răspândește printre persoane care sunt apropiate, uneori se poate manifesta și printre oameni care împart același spațiu, dar care nu se cunosc.

În Evul Mediu, isteria în masă era cunoscută sub numele de ”mania dansului”, în care cei afectați simțeau nevoia incontrolabilă de a dansa.

În timpul Renașterii și în era puritană, isteria în masă era asociată cu religia, iar persoanele afectate erau etichetați drept vrăjitoare sau oameni posedați de demoni.

În vremurile moderne, cazurile de isterie în masă au fost declanșate în special de un miros ciudat, precum mirosul de ars din Tapachula. Mirosul este perceput ca o amenințare, ceea ce declanșează instictul de ”luptă sau fugă” a omului.

Adolescenții, în special fetele, sunt mai vulnerabili la psihoza în masă, dar nu se știe sigur din ce cauză.

Cristina Neagu, în doliu! Tatăl handbalistei a încetat din viață la 68 de ani

Constantin Neagu, tatăl handbalistei Cristina Neagu, a încetat din viață la 68 de ani și a fost înmormântat la Domnești,  cimitirul Ghencea II, în cadrul

”Lupta mea cu Tesla”:  românca al cărei nume este gravat pe mașinile companiei lui Musk, bolnavă de cancer, își mai dorește doar să primească scuze

Contribuția româncei Cristina Bălan la crearea Tesla Model S a fost atât de apreciată de producătorul american încât inițialele numelui său au fost gravate pe

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc la PRO TV

După ce-au dat uitării oboseala acumulată la ”Chefi la cuțite”, la Antena 1, cei trei bucătari revin în televiziune, dar în cea din Pache Protopopescu!

Locul de vacanță cu prețuri neschimbate de 10 ani. ”Numai la noi se practică japca!”

Spre disperarea multora dintre hotelierii din țară, mulți români aleg să petreacă vacanțele în străinătate. Această opțiune este motivată de faptul că, așa cum certifică

Mărturisirea unui supraviețuitor de pe Titanic, salvat de la îngheț chiar de femeia pe care o ajutase să urce în barca de salvare

Peste 1.500 de persoane au murit după ce Titanicul s-a izbit de un iceberg în Oceanul Atlantic pe 14 aprilie 1912, ceea ce a dus

Un restaurant italian le oferă o sticlă de vin gratis clienților care lasă telefoanele la intrare

Un restaurant italian a luat decizia de a-și ajuta clienții să se rupă de tehnologie măcar pentru momentele în care le trec pragul localului, oferindu-le

Autoritățile ucrainene, acuzate că mobilizează forțat români din Cernăuți: „Bărbații noștri sunt luați și trimiși la război, în timp ce aceia care au bani stau liniștiți” – video

Situația din Cernăuți, unde trăiește o comunitate semnificativă de români, devine tot mai tensionată pe măsură ce autoritățile ucrainene intensifică eforturile de mobilizare a populației

Doi soți din Marea Britanie s-au trezit divorțați din greșeală, după ce un avocat le-a încurcat dosarul

Doi britanici au aflat că nu mai formează o familie și că sunt divorțați, după ce angajații unei companii de avocatură a comis o eroare,

Sfatul primit de Micahel Caine de la John Wayne: ”Va urina pe pantofii tăi!” – video

Chiar și Michael Caine a trecut prin perioada în care era doar un tânăr actor care bătea la porțile afirmării și în care prezența sa

A murit Costel Corduneanu. Interlopul a încetat din viață pe masa de operație

A murit Costel Corduneanu, una dintre cele mai cunoscute figuri ale lumii interlope din Iași și liderul clanului Corduneanu. Cunoscut în lumea interlopă, dar și