3dots.ro

Scriitorul Milan Kundera a murit la Paris, avea 94 de ani

Scriitorul Milan Kundera a murit la Paris, avea 94 de ani

Din articol:

Scriitorul Milan Kundera a încetat din viață la Paris, pe 11 iulie, la 94 de ani, informează Le Monde.

Renumit în întreaga lume pentru o operă tradusă în patruzeci de limbi, Kundera avea dublă cetățenie, cehă și franceză, aceasta din urmă dobândită în 1981.

Kundera se mutase în Franța în 1975, după ce a fost ostracizat de autorități pentru că a criticat invazia sovietică a Cehoslovaciei din 1968.

Capodopera sa este ”Insuportabila ușurătate a ființei”, în care Kundera relatează povestea unui triunghi amoros în timpul Primăverii de la Praga. În momentul în care a fost publicat, în 1984, romanul l-a transformat pe Kundera într-o vedetă a literaturii internaționale

Romancierul ceh disident trăia deja la Paris de aproape un deceniu. Cărțile sale fuseseră interzise în Cehoslovacia și, după ce guvernul susținut de Uniunea Sovietică l-a lăsat fără cetățenie, în 1978, el a devenit cel mai faimos scriitor exilat al țării.

După Revoluția de Catifea, căderea Cortinei de Fier și crearea Republicii Cehe, scriitorul nu s-a mai întors niciodată să trăiască în țara sa natală.

Nu există un astfel de vis al reîntoarcerii. Mi-am luat Praga cu mine; mirosul, gustul, limba, peisajul, cultura”, a declarat el odată într-un interviu acordat săptămânalului german Die Zeit.

Romanele lui Kundera au început să fie publicate în limba cehă începând cu anii 1990, dar ”Insuportabila ușurătate a ființei” a fost lansat în țara sa natală abia în 2006.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs