Miliardarii și milionarii lumii cer elitei politice de la Davos să le taxeze averile: ”Impozitați-ne pe noi”.

Miliardarii și milionarii lumii cer elitei politice de la Davos să le taxeze averile: ”Impozitați-ne pe noi”.

250 dintre miliardari și milionari din întreaga lume, de la care nimeni nu se prea aștepta să facă acest demers, au cerut, într-o scrisoare adresată liderilor prezenţi la Forumul Economic Mondial de la Davos, ca averile lor să fie supraimpozitate, pentru a veni în ajutorul construcției unu sistem de servicii publice mai bune în întreaga lume, informează The Guardian.

Intitulată ”Proud to Pay”, scrisoarea a fost semnată de posesorii unor averi considerabile din 17 ţări.

”Vă cerem să ne impozitați pe noi, cei mai bogați din societate!”

”Solicitarea noastră este simplă: vă cerem să ne impozitați pe noi, cei mai bogați din societate!

Acest lucru nu va schimba în mod fundamental nivelul nostru de viață, nici nu ne va priva copiii și nici nu va afecta creșterea economică a națiunilor noastre. Dar va transforma bogăția privată extremă și neproductivă într-o investiție pentru viitorul nostru democratic comun.

Suntem, de asemenea, oamenii care beneficiază cel mai mult de pe urma status quo-ului. Dar inegalitatea a atins un punct critic, iar costul ei pentru riscul nostru de stabilitate economică, societală și ecologică este sever și crește în fiecare zi. Pe scurt, trebuie să acționăm acum!”, se arată în scrisoarea deschisă adresată politicienilor reuniți la Davos de către bogații lumii.

”Dacă aleșii noștri nu acționează, consecințele vor fi grave”

”Trăim o a doua ”Vârstă de aur” a umanității. Miliardarii lumii își folosesc bogăția pentru a acumula putere și influență politică, subminând simultan democrația și economia mondială. A trecut de mult timpul în care era nevoie de acțiune. Dacă aleșii noștri refuză să abordeze aceasă imensă concentrare de bani și de putere în mâinile unor persoane, consecințele vor fi grave ”, spune Brian Cox, interpretul rolul miliardarului Logan Roy în serialul HBO ”Succesiunea”, unul din semnatarii scrisorii adresate liderilor lumii

74% dintre bogații lumii sunt de acord să fie impozitați

Un sondaj realizat de Survation printre 2.300 de persoane, cetățeni ai statelor G20, care au averi mai mari de cel puțin un milion de dolari, relevă faptul că peste 74% dintre aceștia sunt de acord cu introducerea unor taxe suplimentare. De asemenea, 54% dintre ei sunt de părere că bogăția extremă este o amenințare la adresa democrației.

”Acest sondaj indică faptul că toată lumea, inclusiv persoanele bogate, este de acord cu taxarea averilor. Deci, unde mama naibii sunt reprezentanții noștri aleși, care trebuie să facă ceva în acest sens? Noi, cei bogați, suntem obosiți de atâta lipsă de reacție și nu-i de mirare că clasa muncitoare, aflată într-o situație limită, într-o economie care împarte veniturile nedrept, și-a cam pierdut răbdarea”, comenta un antreprenor britanic.

Averea celor mai bogate 250 de familii din Marea Britanie cumulează 748 de miliarde de lire sterline.