3dots.ro

Ministrul rus care a fugit din țară ca să nu fie trimis la război, acum șofer de camion în SUA. ”Sunt mândru de ceea ce fac”

Ministrul rus care a fugit din țară ca să nu fie trimis la război, acum șofer de camion în SUA. ”Sunt mândru de ceea ce fac”

”Este minunat aici, în Michigan. În Texas era prea cald”, spune Denis Șaronov, fost ministru al agriculturii din Republica Komi din nordul Rusiei, care, după ani de zile petrecuți în cercurile puterii ruse provinciale, lucrează acum ca șofer de camion, căutându-și  un nou drum în viață pe autostrăzile americane…

De la începutul războiului, se estimează că sute de mii de ruși au părăsit țara, în mare parte de teama de a nu fi trimiși în primele linii, dar puțini dintre ei pot spune că și-au transformat viața atât de radical precum Denis Șaronov, care a fugit din Rusia în septembrie 2022, după ce a primit documentele de recrutare în armată, relatează The Guardian.

”Mulți oameni nu înțeleg de ce am făcut această alegere și râd de mine. Spun că am trecut de la ministru regional la șofer de camion. Dar eu nu văd lucrurile așa. Sunt mândru de ceea ce fac”,  spune Șaronov.

Pagina de Instagram a lui Șaronov, cândva plină de imagini cu el în costum și cravată, la întâlniri cu oficiali și fermieri din Komi, seamănă acum cu pagina al unui blogger de călătorii.

În 2020, Denis Șaronov a devenit ministrul agriculturii din Komi, o regiune din nordul Rusiei. Nu avea experiența guvernării, dar a spus că i s-a oferit postul după mai bine de un deceniu de activitate în idomeniu. ”Eram curios să văd cum funcționează guvernul”, a spus el, dar a fost dezamăgit rapid de ”corupție și birocrație”, care i-au afectat ministerul.

”În Rusia, principalul motiv pentru care oamenii intră în politică este să fure bani. Corupția mi-a sfâșiat țara. Fie participi la ea, fie ești aruncat afară”, a spus Șaronov.

Șaronov a susținut că în cele din urmă a căzut în dizgrația șefului regional, Vladimir Uiba, după ce a refuzat să intre în scheme funciare corupte, și a fost demis în ianuarie 2022.

La o lună după demiterea sa, trupele ruse au invadat Ucraina. ”Mi-am dat seama că, rămânând în țară, voi participa la acest război ilegal într-un fel sau altul.

Când ofițerii militari de recrutare au venit la ușa mea, nu mi-a mai rămas de făcut decât să plec din țară”, a spus el. Șaronov, care la 48 de ani era prea în vârstă pentru a fi mobilizat conform legii ruse, a spus că citația pentr recrutare este legată de ”conflictul său prelungit” cu Uiba, care ar fi încercat să scape de el trimițându-l în Ucraina.

După o călătorie lungă, cu opriri în Kârgâzstan și Dubai, Sharonov a aterizat în cele din urmă în Mexic, unde a trecut granița cu SUA pe jos și a cerut azil.

În așteptarea răspunsului la cererea de azil, Șaronov a început să-și caute de lucru. ”Să lucrez ca șofer de camion mi s-a părut cel mai simplu mod de a-mi câștiga existența”, a spus el.

Spune că banii pe care îi câștigă astfel nu sunt foarte departe de salariul unui ministru regional din Rusia, deși spune că majoritatea oficialilor ruși au găsit alte surse de a face bani. ”Dar nu este vorba de fapt de salariu, ci de faptul că mă simt liber. Este o muncă cinstită”, a spus Șaronov.

În cele șase luni în care a lucrat ca șofer de camion, a traversat 45 de state americane. ”Uneori simt că e o mare aventură, pentru că descopăr țara pe drum”, spune Șaronov.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs