Ministrul de Externe ungar: Ambasadorul SUA să își vadă de treaba lui. Nu primim guvernatori sau procurori. Nu ne spune el cum să ne conducem viețile

Ministrul de Externe ungar: Ambasadorul SUA să își vadă de treaba lui. Nu primim guvernatori sau procurori. Nu ne spune el cum să ne conducem viețile

Ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto aafirmă că ambasadorul Statelor Unite la Budapesta – ca, de altfel, orice alt ambasador – nu are de ce să se amestece în afacerile interne ale Ungariei, scrie Budapest Times.

Aflat într-o într-o conferinţă de presă dedicată altui subiect, Szijjarto a răspuns unei întrebări legate de afirmaţiile făcute de ambasadorul american în Ungaria, David Pressman : ‘Ungaria este o ţară suverană şi nimeni nu ne poate spune din afară cum ar trebui să trăim’.

David Pressman declarase pentru Politico că ‘liderii politici din guvernul Ungariei vorbesc adesea despre promovarea păcii, însă – de la condamnarea sancţiunilor până la adoptarea propunerilor ruse de ‘încetarea focului’ – ei continuă să promoveze politici susţinute de Putin’.

Șeful diplomaţiei de la Budapesta a afirmat că nu este ‘de niciun interes’ ceea ce Pressman sau orice alt ambasador crede despre evoluţiile din politica internă din Ungaria.

‘Dacă vrea să îşi folosească şederea în Ungaria pentru a face judecăţi despre activităţile unui guvern care a fost ales de o majoritate semnificativă a ungurilor (…) atunci va avea o muncă foarte dificilă în a lucra cu succes pentru creşterea cooperării între cele două ţări.

Noi nu primim guvernatori sau procurori (…) trimişi aici ca să ne spună cum ar trebui să ne conducem vieţile. Acea epocă s-a încheiat’, a spus Peter Szijjarto, insistând pe importanţa respectului reciproc.

Szijjarto a mai arătat că cetățenii ungari sunt cei care trebuie să decidă dacă guvernul face o treabă bună sau nu, şi că aceştia îşi vor da verdictul la viitoarele alegeri.

El a afirmat de asemenea că politica guvernului este ghidată exclusiv de interesele naţionale şi de dorinţa ca pacea să revină în Ucraina cât mai curând posibil.

‘Au fost făcute încercări din străinătate, fără succes, de a instala în Ungaria un guvern care nu reprezintă interesul naţional.

Aş putea adăuga că au fost mobilizate sume semnificative de bani în acest scop, care nu s-au dovedit o investiţie bună’, a spus ministrul ungar.