3dots.ro

Un model, crezând că visează, a sărutat un străin, a cumpărat tuturor clienților micul dejun la McDonald’s și a evacuat un aeroport

Un model, crezând că visează, a sărutat un străin, a cumpărat tuturor clienților micul dejun la McDonald’s și a evacuat un aeroport

Din articol:

Fotomodelul Rosie Viva a aflat că suferă de tulburare bipolară după ce a provocat un incident de securitate ce a determinat conducerea aeroportului Stansted să evacueze toți pasagerii, relatează BBC.

Rosie Viva a vorbit de a vorbit despre experiența prin care a trecut și cum a acceptat diagnosticul într-o serie de interviuri, săptămâna aceasta, inclusiv un documentar difuzat de Channel 4.

A povestit că atunci când a ajuns la aeroport nu dormise toată noaptea. Era încântată că pleacă în vacanță, în Croația, pentru a-și întâlni părinții.

Avea probleme cu somnul, era haotic și sporadic, din cauza recente sale despărțiri de iubit. În ciuda acestui fapt, se simțea, într-un mod ciudat și surprinzător, în vârful lumii.

La ora 1.00 ea a decis să iasă la jogging pe străzile Londrei.  Până dimineața, nu apucase să doarmă deloc, s-a îndreptat spre aeroport crezând că era într-un vis.

Ajunsă al aeroport, a sărutat un străin într-o cafenea, a furat din magazine și a cumpărat tuturor clienților micul dejun la un fast food McDonald’s.

”Mă gândeam, sincer, aceasta nu este viața reală”, a declarat Rosie Viva, pentru podcastul BBC Access All.

Era într-o stare de hiper excitație. Vederea și auzul ei erau mai clare ca oricând și simțea că bătăile inimii ei ”sunau ca la sfârșitul unui concert”, atât de tare se auzeau.

La aeroportul Stansted, Rosie a început să pună la îndoială ceea ce experimentează și a simțit nevoia bruscă de a o suna pe mama ei.

”Când a răspuns, a spulberat iluzia. Mi-am dat seama că era viața reală și am ajuns la punctul în care totul crapă. Am simțit un fel de sentiment de panică”..

A privit în jur, a văzut o gaură în perete și s-a îndreptat spre ea. ”Am sărit în depozitul de bagaje. Era o alarmă de incendiu pe partea stângă și îmi amintesc că am lovit-o cu mâna. Tot ce îmi amintesc este că am auzit declanșîndu-se alarmele și am văzut polițiști alergând spre mine”.

Polițiștii au ajuns la Rosie în timp ce restul aeroportului era evacuat. Și-au dat seama repede că trebuie să ducă la spital și că avea halucinații.

Deși apariția polițiștilor ar fi putut fi resimțită ca un element coergitiv, Rosie spune: ”Îmi amintesc doar un moment ciudat de ușurare, acela în care am primit ajutor”.

Rosie nu se simțise bine de multă vreme și reacțiile ei la evenimente păreau mereu ”disproporționate” în comparație cu cele resimțite de persoanele aflate în cercul său prietenii ei.

”Dacă mă supăra ceva foarte mic, aveam trei săptămâni de depresie care pur și simplu nu se mai terminau”. Alteori nu putea să plece spre muncă ”pentru că mă urmărea cineva”.

Nu își putea explica aceste reacții. Își vizitase medicul de mai multe ori, dar nu știa cum să exprime ceea ce trăia, iar sprijinul pe care l-a primit nu i-a fost niciodată de ajutor.

Despărțirea de iubitul ei a reprezentat un semn extrem de vizibil că ceva era serios în neregulă cu ea. În loc să se simtă devastată, Rosie s-a surprins jubilând și plină de energie. Prietenii ei au presupus că probabil încearcă să-și ascundă durerea.

Apoi, după cum spune chiar ea, limbajul și gândurile ei au devenit ”super spirituale și religioase”.

”Părinții mei și-au pierdut un fiu din cauza leucemiei când avea 7 ani și am început să împărtășesc online că simțeam că sunt o reîncarnare a lui”, povestește tânăra.

Acest lucru avea să devină mai târziu un indicator important că Rosie era într-o stare maniacală. Accentuată de lipsa de somn, se adâncea într-o psihoză, în timpul episoadelor ea vedea și auzea lucruri care nu existau.

După incidentul de la Stansted, o ambulanță a dus-o pe Rosie la clinica A&E, unde și-a petrecut următoarele 24 de ore.

”Am avut momente în care înțelegeam ce se întâmplăm dar apoi spuneam lucruri de genul: este în regulă dacă merg în vacanță?”.

Conform Legii privind sănătatea mintală, pentru ca autoritățile să fie sigure că este în siguranță și primește tratamentul potrivit, ea a fost internată într-o secție de psihiatrie și avea să rămână acolo în următoarele trei luni.

”Am momente în care îmi mai amintesc fragmente din acea perioadă. Practic, nu am dormit încă două luni.

Nivelul ăsta de psihoză a fost pur și simplu bizar, pentru că nu mi-am recunoscut părinții timp de aproximativ două săptămâni. Nu pot să verbalizez cum se simte asta, să fii închis într-o cameră din cauza modului în care gândește mintea ta”.

La câteva zile după ce a ajuns în secție, Rosie a fost diagnosticată cu tulburare bipolară de tip 1. Ea spune că a fost nevoie de aproximativ șase săptămâni pentru ca noul ei medicament antipsihotic să își facă efectul și să înțeleagă ce înseamnă diagnosticul.

Potrivit organizației caritabile Mental Health UK, Tulburarea bipolară de tip 1 este caracterizată de cel puțin un episod de maxime extreme, cunoscut sub numele de manie, care durează mai mult de o săptămână.

Rosie se mai confruntă cu episoade de manie urmate de unele de depresie de mai multe ori pe an. Ea spune că trăiește și schimbări de dispoziție, care pot apărea la câteva ore una de celălaltă.

Este o boală cu care se va confrunta tot restul vieții, care poate fi gestionată cu diferite tratamente, inclusiv medicamente.

”Îmi iau medicamentele în mod religios și am ajuns să accept că asta vreau să fac pentru tot restul vieții. Acum, dacă ceva mă supără și cad, nu aș spune că medicamentele mele vindecă depresia, ci doar mă fac puțin mai rațională”., spune modelul

După ce a fost externată, lui Rosie i s-au oferit, de asemenea, trei ani de sprijin în ambulatoriu prin NHS, pentru a elabora un plan de management legat de dietă și exerciții fizice.

Rosie constată că e înfloritoare atunci când mănâncă bine, bea puțin alcool și are o rutină bună de somn. Alergarea a devenit ”refugiul fericit”, o ajută la arderea excesului de energie, într-un fel în care exerciții relaxante, precum yoga, nu o fac.

Ieșirea la o plimbare ”fără telefon și ascultând sunetele lumii” a devenit, de asemenea, cheie pentru ca Rosie să-și găsească perspectiva în momentele provocatoare.

Documentarul în care vorbește despre experiența sa, Modelling, Mania and Me, pentru serialul Shot By You, de la Channel 4, oferă o perspectivă brută asupra vieții sale de bipolar.

”A fost o eliberare pe care nu am mai avut-o niciodată. Aproape că a fost ca și cum ai vorbi cu un terapeut sau cu un prieten”.

Au trecut cinci ani de la incidentul de pe aeroportul Stansted, iar Rosie a învățat să trăiască cu această afecțiune, alături de cariera ei de model pentru branduri mari precum Gucci și Yves Saint Laurent. Ea a devenit, de asemenea, ambasador pentru Bipolar UK.

”Încă sunt o tânără normală, de 27 de ani, care se gândește: cum să fac față la asta, care e deasupra a orice altceva? Nu devine mai ușor, doar mentalitatea ta care devine mult mai blândă”.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs