Reuters. Moderna dă în judecată Pfizer și BioNTech pentru că i-au copiat tehnologia ARN mesager

Deși vaccinurile n-au putut opri transmiterea coronavirusului, producerea lor a generat o groază de bani, iar în acest context unii consideră că ar fi putut câștiga și mai mulți…

Compania farmaceutică Moderna a dat în judecată Pfizer și pe partenerul acesteia, BioNTech, pentru încălcarea brevetului cu care și-a protejat tehnologia mARN, pe baza căreia a fost creat vaccinul anti-Covid-19 aprobat în Statele Unite, informează Reuters.

Pe scurt, Moderna acuză Pfizer și BioNTech că au copiat tehnologia pe care compania americană o dezvoltase și patentase cu ani înainte de pandemie.

Moderna a depus plângerea la tribunalul de district din Massachussetts, dar și în Tribunalul Regional din Dusseldorf și cere compensații financiare, se arată într-un comunicat făcut public de companie.

”Am demarat aceste acțiuni pentru a proteja tehnologia inovatoare ARN mesager, domeniu în care am făcut o muncă de pionierat și pentru a cărei creare și patentare am investit miliarde de dolari pe parcursul deceniului de dinaintea pandemiei de Covid-19”, declară directorul executiv al Moderna, Stephane Bancel, în comunicat.

La începutul pandemiei, Moderna a susținut că nu va pune în aplicare drepturile sale garantate prin brevet pentru a ajuta și alte companii să dezvolte rapid vaccinuri, mai ales în țările sărace.

În martie 2022, însă, Moderna a spus că se așteaptă ca Pfizer și BioNTech să-i respecte drepturile de proprietate intelectuală, dar că nu va cere daune pentru activitatea de dinainte de 8 martie 2022.

După anunț, acțiunile Pfizer au scăzut cu 1,4%, iar cele al BioNTech cu aproximativ 2%.

Moderna și Pfizer/BioNTech au fost primele companii care au dezvoltat un vaccin împotriva coronavirusului.

Moderna, o companie veche de doar 10 ani, cu sediul în statul american Massachussetts, a fost unul dintre inovatori în tehnologia ARN mesager, cea care dus la dezvoltarea foarte rapidă a unui vaccin împotriva Covid-19.

Vaccinul anti-Covid al Moderna, singurul său produs comercial, a adus profituri de peste 10 miliarde de dolari companiei în acest an, în timp ce vaccinul Pfizer a produs aproximativ 22 de miliarde.