Muzeul Luvru vrea să mute Mona Lisa la subsol: ”La prima vedere pare un timbru poştal”

Muzeul Luvru vrea să mute Mona Lisa la subsol: ”La prima vedere pare un timbru poştal”

”Mona Lisa”, opera lui Leonardo da Vinci ar putea fi mutată la subsolul Muzeului Luvru, directorul instituției, Laurence des Cars, motivând această decizie prin  dezamăgirea turiștilor care nu o pot admira cum trebuie, informează The Telegraph.

Des Cars a sugerat recent mutarea popularei opere de artă într-o cameră dedicată construită în subsolul instituţiei.

”Nu primim foarte bine vizitatorii în această cameră, aşa că avem impresia că nu ne facem treaba cum trebuie. Mutarea Giocondei într-o cameră separată ar putea pune capăt dezamăgirii publicului”, a declarat Des Cars.

”Pare un timbru poștal”

”Ne-am gândit la acest lucru de mult timp, dar de data aceasta toată lumea este de acord.

Este o cameră mare, iar Mona Lisa se află în spate, în spatele geamului de securitate, aşa că la prima vedere pare un timbru poştal”, a declarat și Vincent Delieuvin, conservatorul şef al Luvru pentru pictura italiană din secolul al XVI-lea

Luvrul primeşte anual nouă milioane de vizitatori, iar potrivit oficialilor muzeului, Mona Lisa este principala atracţie pentru 80% dintre aceste persoane.

Popularitatea picturii a determinat alte încercări de îmbunătăţire a experienţei de vizionare, inclusiv o vopsire a pereţilor galeriei din galben în albastru închis, în 2019, precum şi o schimbare a sistemului de aşteptare la coadă pentru vizitatori.

Dar Delieuvin a spus că impactul social media şi al turismului de masă face să fie nevoie de un efort mai mare, mai ales după furtul acesteia în 1911 când celebritatea operei de artă a crescut.

”În ziua de azi, trebuie să fi văzut ceva despre care toată lumea vorbeşte cel puţin o dată în viaţă, iar Mona Lisa este în mod clar unul dintre acele „must see””, a spus curatorul.

Mona Lisa, mutată într-o sală subterană

O nouă cameră subterană pentru pictură ar urma să facă parte dintr-o viitoare renovare a ”Grand Louvre”, cu o nouă intrare în muzeu. Vizitatorii ar urma să ocolească intrarea în piramida de sticlă şi ar fi conduşi direct în camerele subterane: una pentru ”Mona Lisa” şi cealaltă pentru expoziţiile temporare.

”Atmosfera din muzeu este acum favorabilă. Trebuie să acceptăm statutul picturii de simbol global, care este dincolo de controlul nostru””, a declarat des Cars.

Bugetul pentru renovarea Luvrului este estimat la 500 de milioane de euro, potrivit Le Figaro. Dar economia franceză a dat rezultate mai proaste decât se aşteptau în ceea ce priveşte datoria şi deficitul, ceea ce a determinat guvernul preşedintelui Emmanuel Macron să încerce să reducă cheltuielile statului cu 25 de miliarde de euro în următorul buget anual.

”Mona Lisa” a fost, de asemenea, ţinta unui protest în ianuarie, după ce activiştii au aruncat cu supă de dovleac în ea. Pictura nu a suferit nicio deteriorare, dar incidentul a fost denunţat de de ministrul Culturii Rachida Dati ca fiind un atac la adresa patrimoniului francez.

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories