Poate că Crăciunul înseamnă cu adevărat mult mai mult decât ceea ce arată în ultimul timp – mese îmbelșugate, băutura, cadourile se sub brad, campaniile de publicitate și marketing care leagă totul de procesul contabil de vânzare – cumpărare.
Poate că, deasupra esenței sale din spiritualitatea și credința creștină, această sărbătoare ne oferă ocazia anuală de reînnoire a speranței ca va fi mai bine, o reconfirmare a încrederii în bunătate, înțelegere și compasiune…
Probabil cam asta a avut în cap episcopul sicilian Antonio Stagliano, care le-a spus copiilor, în timpul unui festival religios, că Moș Crăciun nu există și că imaginea acestuia, în binecunoscutul său costum roșu, a fost creată de Coca Cola pentru a-și promova vânzarea produsului.
Evident că ideea nu avea cum să rămână nepedepsită, mai mulți părinți declarându-se ultragiați de episcopului italian.
Ofuscarea a fost atât de mare încât Dioceza bisericii romano-catolice din Sicilia a fost nevoită să-și intervină public.
Purtărtorul de cuvânt al diocezei din Noto, reverendul Alessandro Paolino spune că episcopul nu a dorit altceva decât să sublinieze adevăratul înțeles al Crăciunului și să povestească celor mici despre Sfântul Nicolae, cel care dăruia cadouri pesoanelor sărace, și care a suferit persecuțiile Imperiului Roman.
”În primul rând, în numele episcopului, vreau să exprim tristețea în legătură cu această declarație care a produs atât de multă dezamăgire în rândul celor mici.
Intențiile monseniorului Stagliano au fost cu totul altele. Cu siguranță nu trebuie să distrugem imaginația celor mici, dar trebuie să o ajutăm, ca și în viață, să se bazeze pe lucruri pozitive.
Moș Crăciun reprezintă cu adevărat o imagine necesară pentru a transmite importanța generozității, a dăruirii, a împărți cu cei din jurul tău .
Dar, atunci când această imagine își pierde înțelesul, putem vedea un Moș Crăciun consumerist, dornic să aibă, să cumpere, din nou și din nou… Atunci trebuie să reevaluăm această imagine și să-i oferim un nou înțeles”, a scris reverendul Alessandro Paolino, citat de The Guardian.