Mii de oameni își doresc ca o parte din craniu să le fie îndepărtată și implantat cipul dezvoltat de compania lui Elon Musk, Neuralink

Mii de oameni își doresc ca o parte din craniu să le fie îndepărtată și implantat cipul dezvoltat de compania lui Elon Musk, Neuralink

Deși privite cu reticență de majoritate, implanturile cerebrale dezvoltate de Neuralink au stârnit entuziasmul a mii de persoane care și le doresc funcționând în simbioză cu propriile creiere, informează unul dintre biografii lui Elon Musk, Ashlee Vance, conform Business Insider.

După ce FDA – Food and Drugs Administration – refuzase în câteva rânduri să aprobe programul de testare pe oameni a produsului Neuralink, din cauza preocupărilor că rețeaua de cabluri care conectează cipul instalat în creierul subiectului s-ar putea deplasa sau că cipul s-ar putea supraîncălzi, la începutul acestui an compania lui Musk a primit undă verde din partea autorității de reglementare din SUA.

În septembrie, Neuralink a început să recruteze voluntari pentru primul său test uman. Într-o postare făcută pe blogul companiei au anunțat că sunt în căutarea unor care au avut paralizie la toate cele patru membre din cauza unei leziuni ale măduvei spinării sau a sclerozei laterale amiotrofice.

Compania spune că deși speră să creeze în cele din urmă un dispozitiv care să creeze un fel de simbioză între oameni și mașini și să le permită oamenilor să trimită mesaje sau să joace jocuri folosind doar gândurile lor, mai întâi, că speră să poată fi de ajutor persoanelor cu tulburări neurologice.

Ashlee Vance, autorul biografiei ”Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future”, publicate în 2015, a declarat în raportul său că, în ciuda ”unei revărsări de interes din partea a mii de potențiali pacienți”, compania încă își caută primul voluntar sau ”cineva care dorește ca un chirurg să-i îndepărteze o bucată din craniu, astfel încât un robot mare să poată introduce o serie de electrozi și fire supersubțiri în creier”.

Vance spune că va dura câteva ore pentru ca un chirurg să efectueze craniectomia și apoi aproximativ 25 de minute pentru ca robotul să introducă dispozitivul, împreună cu matricea ultrasubțire de 64 de conectori. El a spus că dispozitivul va înlocui porțiunea de craniu care a fost îndepărtată. Vance a adăugat că firele au aproximativ o paisprezecea parte din lățimea unui fir de păr uman.

Vance a scris că Neuralink a făcut 155 de operații de implantare folosind robotul pe o varietate de subiecți de testare din rândul animalelor, inclusiv pe porci și maimuțe. Dar, a spus el, în mod tipic lui Musk, miliardarul a continuat să facă presiuni pentru ca robotul să se miște mai repede, precum și pentru ca operația să fie efectuată fără ajutor uman.

Biograful a mai spus că Musk a subliniat necesitatea de a combate concurența din partea altor startup-uri cum ar fi Synchron și Onward, care au început deja testele pe oameni.

”În prezent, ne bat la fund”, a spus Musk după ce Synchron a implantat primul său dispozitiv la un pacient din SUA în iulie 2022. În decembrie 2021, unul dintre pacienții lui Synchron din Australia a fost prima persoană care a trimis un tweet folosind doar gândurile sale.

Vance l-a citat pe miliardar spunând că Neuralink trebuie să-și accelereze ritmul, acționând  ”ca și cum lumea se apropie de sfârșit” pentru a ține pasul cu inteligența artificială.

Cu toate acestea, în timp ce ”simțul maniac al urgenței” al lui Musk poate funcționa la Tesla sau SpaceX – unde a și dormit pe podeaua fabricii pentru a respecta termenele limită – cel puțin un director Neuralink a cerut prudență.

”Nu putem arunca în aer primele trei testări. Asta nu este o opțiune aici”, a declarat Shivon Zilis, directorul de proiecte speciale al Neuralink și mama a doi dintre copiii lui Musk, făcând referire la primele trei rachete ale SpaceX, care au explodat.

Vance, care a vizitat instalațiile Neuralink de 10 ori în trei ani, afirmă că proiectul își propune să opereze pe 11 persoane anul viitor și peste 22.000 de persoane până în 2030.