3dots.ro

Analiză New York Times. De ce au avut rușii performanțe atât de slabe în primele zile ale războiului?

Analiză New York Times. De ce au avut rușii performanțe atât de slabe în primele zile ale războiului?

Au trecut aproape două săptămâni de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina – cel mai mare război terestru din Europa, din 1945 încoace – și imaginea puternicei armatei ruse a fost spulberată.

Forțele ucrainene, depășite de cele ruse în cele mai multe privințe, au reușit cumva să își blocheze adversarul. Iar soldații ucraineni au ucis peste 3.000 de militari ruși, potrivit estimărilor cele mai conservatoare ale oficialilor americani, scrie New York Times.

Ucraina a doborât avioane militare care transportau parașutiști ruși, a doborât elicoptere și a lovit convoaiele rusești, folosind rachete americane antitanc și drone furnizate de Turcia, au explicat oficialii, citând evaluări confidențiale ale serviciilor de informații americane.

În același timp, soldații ruși au un moral scăzut, militarii fiind afectați de lipsa de combustibil și de alimente. Unele trupe s-au predat și și-au sabotat propriile vehicule pentru a evita lupta.

Majoritatea experților militari consultați de New York Times afirmă că Rusia va învinge în cele din urmă armata ucraineană. Armata Rusiei, cu 900.000 de militari activi și două milioane de rezerviști, este de opt ori mai mare decât cea a Ucrainei.

Rusia are la dispoziție avioane de luptă avansate, o marină formidabilă și pușcași marini capabili de debarcări multiple, așa cum au dovedit la începutul invaziei, când au pornit din Marea Neagră și s-au îndreptat spre orașul Mariupol.

La nivelul războiului mediatic, guvernele occidentale care au vorbit deschis despre eșecurile militare ale Moscovei vor să răspândească informațiile pentru a ajuta la deteriorarea moralului soldaților ruși și pentru a-i susține pe ucraineni.

Cu fiecare zi în care Ucraina rezistă, scenele unei Rusii frustrate care lovește, dar nu reușește să învingă un adversar mai mic domină relatările din întreaga lume. Rezultatul: militari din Europa care odată se temeau de Rusia spun că nu mai sunt la fel de intimidați, conchide New York Times.

Faptul că Rusia a renunțat atât de repede la loviturile militare precise, bombardând în schimb civilii care încercau să fugă, ar putea afecta șansele lui Putin de a câștiga un război pe termen lung în Ucraina.

Aceste tactici brutale ar putea în cele din urmă să copleșească apărarea Ucrainei, dar aproape sigur vor alimenta o rezistență încrâncenată ce ar putea împotmoli Rusia timp de ani, spun analiștii militari.

În plus, Rusia a expus vecinilor săi europeni și rivalilor americani lacunele în strategia sa militară, lacune care pot fi exploatate în eventualele bătălii viitoare.

”Ceea ce am văzut azi este că nici măcar această armată uriașă nu este atât de uriașă”, a declarat general-locotenentul Martin Herem, șeful apărării estoniene, în timpul unei conferințe de presă la o bază aeriană din nordul Estoniei avându-l alături pe generalul Mark A. Milley, președintele Statului Major al SUA.

Într-un interviu acordat unui cotidian local, șeful forțelor aeriene estoniene, generalul de brigadă Rauno Sirk, a fost și mai tranșant în evaluarea forțelor aeriene rusești: ”Dacă vă uitați la ceea ce este de cealaltă parte, veți vedea că nu mai există cu adevărat un adversar”, a spus generalul leton.

Mare parte din cei peste 150.000 de militari ruși pe care Moscova i-a desfășurat în Ucraina, în mare parte recruți, sunt blocați la nord de Kiev. Orașul Harkov, situat în nord-estul țării, trebuia să cadă la câteva ore după invazie, dar încă rezistă, sub un bombardament aproape continuu.

Oficialii Pentagonului avertizează că armata rusă își va corecta destul de curând greșelile, că va întrerupe, posibil, comunicațiile în întreaga țară, izolându-l pe Zelenski de comandanții săi. Sau că Rusia ar putea încerca să închidă sistemul bancar ucrainean, sau segmente din rețeaua electrică, pentru a crește presiunea asupra populației civile și a o determina să capituleze.

Chiar dacă nu o fac, oficialii militari americani spun că un Putin, frustrat, ar avea puterea de foc pentru a devasta pur și simplu Ucraina. Folosirea unei astfel de forțe ar expune însă nu numai calculele greșite pe care Kremlinul le-a făcut în lansarea invaziei, ci și limitele modernizării militare rusești.

”Kremlinul și-a petrecut ultimii 20 de ani încercând să își modernizeze armata. O mare parte din acel buget a fost furat și cheltuit pe mega-iahturi în Cipru. Dar, în calitate de consilier militar, nu poți raporta asta președintelui. Așa că, în schimb, i-au raportat minciuni. Armata Potemkin”, a explicat Andrei V. Kozyrev, ministru de externe al Rusiei în timpul lui Boris Elțîn, într-o postare pe Twitter. 

În timpul unui turneu prin țările est-europene, care se tem că s-ar putea confrunta în continuare cu armata lui Putin, generalului Milley i s-au pus în mod constant aceleași întrebări. De ce au avut rușii performanțe atât de slabe în primele zile ale războiului? De ce au judecat atât de greșit rezistența ucraineană?

”Este un pic cam devreme pentru a trage concluzii definitive. Dar una dintre lecțiile care este clar evidentă este că voința poporului, voința poporului ucrainean, și importanța conducerii naționale și a abilităților de luptă ale armatei ucrainene s-au impus cu claritate”, a răspuns prudent generalul, în fața reporterilor din Estonia.

În timp ce problemele armatei ruse sunt reale, viziunea publicului asupra luptei este distorsionată de realitățile câmpului de luptă informațional. Rusia rămâne dornică să minimalizeze războiul și oferă puține informații despre victoriile sau înfrângerile sale, ceea ce contribuie la o imagine incompletă.

O analiză a rezultatelor de până acum ale armatei ruse, la care s-au adăugat interviuri cu 20 de oficiali americani, NATO și ucraineni, conturează un portret al soldaților ruși tineri și fără experiență, precum și al unui corp de subofițeri care nu au voie să ia decizii, scrie cotidianul american.

Conducerea militară a Rusiei, cu generalul Valeri Gherasimov la vârf, este mult prea centralizată. Locotenenții trebuie s-i ceară permisiunea chiar și pentru chestiuni mărunte, în plus, ofițerii superiori ruși s-au dovedit până acum a fi reticenți la riscuri, au declarat oficialii americani, sub protecția anonimatului.

Prudența lor explică parțial de ce nu au încă superioritate aeriană asupra întregii Ucraine, de exemplu, au spus oficialii americani. Confruntați cu vremea rea din nordul Ucrainei, ofițerii ruși au consemnat la sol unele avioane și elicoptere de atac rusești, iar pe altele le-au forțat să zboare la altitudini mai mici, ceea ce le-a făcut mai vulnerabile la tirurile terestre ucrainene, a declarat un înalt oficial al Pentagonului.

”Cele mai multe capacități rusești au stat pe margine. Angajarea forțelor este complet irațională, pregătirile pentru un război real sunt aproape inexistente, iar moralul este incredibil de scăzut, deoarece este clar că trupelor nu li s-a spus că vor fi trimise în această luptă”, a declarat Michael Kofman, director de studii despre Rusia la CNA, un institut de cercetare în domeniul apărării.

Unitățile de tancuri rusești, de exemplu, au fost desfășurate cu prea puțini soldați care să le protejeze, au spus oficialii. Rezultatul este că Ucraina, folosind rachete antitanc Javelin, a blocat convoiul care se îndrepta spre Kiev, aruncând în aer tanc după tanc.

Thomas Bullock, analist al Janes, compania de informații în domeniul apărării, a declarat că forțele ruse au făcut erori tactice pe care ucrainenii au reușit să le valorifice. ”Se pare că ucrainenii au avut cel mai mare succes atunci când au întins ambuscade trupelor rusești", a declarat Bullock.

Înfrângerile rușilor pe câmpul de luptă și numărul tot mai mare de victime au, de asemenea, un impact.

”Faptul că ucrainenii distrug pur și simplu unitățile aeropurtate, unitățile rusești de elită, trebuie să fie devastator pentru moralul rusesc. Soldații ruși trebuie să se uite la asta și să se întrebe: «În ce naiba ne-am băgat?»”, a declarat Frederick W. Kagan, un expert în armata rusă care conduce Proiectul Amenințărilor Critice de la American Enterprise Institute..

”Cele mai multe dintre atacurile inițiale de Rusiei în Ucraina au fost relativ mici, implicând maximum două sau trei batalioane. Astfel de atacuri demonstrează eșecul de a coordona unități disparate pe câmpul de luptă, ceea ce înseamnă că Moscova nu a reușit să profite de întreaga putere a forțelor.

Rusia a început manevrele militare cu unități mai mari în ultimele zile și a adunat o forță redutabilă în jurul Kievului care pare pregătită pentru un posibil atac multiplu asupra capitalei în curând”, a mai explicat Kagan pentru New York Times.

În același timp, ținând cont de dificultățile pe care le-a avut în efectuarea de lovituri de precizie, este probabil ca forțele Moscovei să intensifice atacurile mai ample care au dus la creșterea numărului de morți în rândul civililor.

Dar, în cele din urmă, oficialii militari spun că încă se așteaptă ca dimensiunea forțelor să conteze.

”Avansul rusesc este greoi. Dar este implacabil și mai are încă multă forță de aplicat”, a declarat generalul în retragere Philip M. Breedlove, fost comandant suprem aliat NATO pentru Europa, la un eveniment virtual al Conferinței Atlantice privind criza de vinerea trecută.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs