3dots.ro

Newsweek. Oficiali americani, sub anonimat: Kievul o să pice în câteva zile

Newsweek. Oficiali americani, sub anonimat: Kievul o să pice în câteva zile

Trei oficiali americani au declarat pentru Newsweek că se așteaptă ca, în câteva zile, capitala Ucrainei să fie capturată de forțelor militare ruse, iar capacitatea de apărare a statului ucrainean să fie neutralizată. 

Păstrându-și anonimatul, oficialii americani au declarat că scopul Moscovei, așa cum a fost el dezvăluit de Vladimir Putin, ar fi să încercuiască forțele militare ucrainene și să le preseze suficient, astfel încât acestea fie să se predea, fie să fie distruse.

Oficialii au mai spus că se așteaptă ca Kievul să fie preluat de ruși în 96 de ore, iar în termen de o săptămână de la acest moment să fie capturată și întreaga conducere a Ucrainei. 

”După ce se termină raidurile aeriene și începe cu adevărat războiul la sol, cred că și Kievul va cădea în câteva zile. Prăbușirea armatei ar putea dura mai mult, dar nu cu mult mai mult”, a declarat pentru Newsweek un fost ofițer de informații, sub protecția anonimatului. 

O sursă apropiată de președintele ucrainean Vladimir Zelenski, care a cerut de asemenea să nu fie numită, a fost de acord cu ipoteza potrivit căreia Kievul ar fi înconjurat în 96 de ore, dar nu crede că guvernul lui Zelenski s-ar prăbuși, iar conducerea ar fi capturată. 

Întrebat de Newsweek dacă guvernul este încrezător că ar putea supraviețui încercuirii de către forțele militare rusești, sursa a declarat: “Cred că este prea devreme. Se pare că Ucraina se ține mai bine decât ne-am așteptat”. 

Un oficial NATO care a cerut, la rândul lui, să nu îi fie menționat numele a declarat pentru Newsweek că, în opinia lui, primele 24 de ore sunt critice pentru a se vedea cum rezistă Ucraina asaltului din partea Federației Ruse. 

Aeroportul Antonov, aflat lângă orașul Hostomel, în afara Kievului, a fost astăzi scena unora dintre cele mai sângeroase scene de luptă, mai scrie Newsweek, adăugând că, dacă aeroportul ar fi capturat de către ruși, el ar putea fi locul de unde s-ar da asaltul asupra capitalei ucrainene.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs