3dots.ro

Noua Zeelandă. Chirurgii trebuie să țină cont de etnie atunci când decid cine intră primul în operație

Noua Zeelandă. Chirurgii trebuie să țină cont de etnie atunci când decid cine intră primul în operație
Din articol:

Autoritățile din Noua Zeelandă au introdus o nouă regulă în practica medicală prin care chirurgii sunt obligați în momentul în care evaluează starea în care se află mai mulți pacienți, și decid care dintre ei să intre primul în operație, să ia în considerare, alături de alți factori, și pe cel etnic, informează The New Zealand Herald.

Introducerea acestui nou criteriu de prioritizare a pacienţilor Māori şi din insulele din Pacific,, implementat în luna februarie în spitalele din Auckland, este motivat de autorități prin faptul că aceste etnii au avut, din punct de vedere istoric, un acces inegal la asistenţă medicală.

Te Whatu Ora – Health New Zealand, organismul care se ocupă de reglementare în domeniului sănătăţii, a introdus un scor de ajustare a echităţii, care urmăreşte să reducă inechitatea din sistem prin utilizarea unui algoritm care să prioritizeze pacienţii în funcţie de urgenţele clinice, timpul petrecut pe lista de aşteptare, locaţia geografică (zone izolate), etnia şi nivelul de deprivare de servicii medicale.

La criteriul etnic, Māori şi Pasifika sunt în fruntea listei, în timp ce neozeelandezii europeni şi alte etnii, cum ar fi indienii şi chinezii, sunt mai slab clasate.

Oficialii din domeniul sănătăţii subliniază că etnia este doar unul dintre cei cinci factori luaţi în considerare pentru a decide care persoană trebuie operată mai întâi şi spun că este un pas important pentru ameliorarea problemelor în materie de sănătate în cadrul populaţiilor Māori şi din Pacific.

Sub protecția anonimatului, cum altfel, unii chirurgi au declarat că noul instrument de evaluare este nejustificabil din punct de vedere medical.

Medicii afirmă că pacienţii ar trebui să fie clasificaţi în funcţie de cât de bolnavi sunt, de cât de urgent au nevoie de tratament şi de cât timp au aşteptat pentru acesta – nu în funcţie de etnia lor.

Unul dintre chirurgi s-a declarat “dezgustat” de noul sistem de clasificare.

“Este o provocare din punct de vedere etic să tratezi pe cineva în funcţie de rasă, condiţia medicală este cea care trebuie să stabilească urgenţa tratamentului.

Nu există loc pentru elitism în medicină, iar comunitatea medicală din această ţară este deranjată de aceste evoluţii”, a declarat medicul.

Ministrul Sănătăţii, Ayesha Verrall, susţine că, atunci când vine vorba de prioritizarea asistenţei medicale, există motive importante pentru care etnia este un factor.

Ea și-a argumentat afirmația pe baza rezultatelor unui audit independent, comandat de guvern în 2018, care au constatat că sistemul de sănătate nu a servit bine pe toată lumea şi a produs rezultate inegale, în special pentru populaţiile vulnerabile.

“Sistemul de sănătate reformat încearcă să abordeze inechităţile pentru populaţia Māori şi din Pacific, care, din punct de vedere istoric, au o speranţă de viaţă mai mică şi rezultate slabe în materie de sănătate”, a declarat Verrall.

Sir Collin Tukuitonga, un expert de top în domeniul sănătăţii Pasifika, a declarat că pacienţii Māori şi Pasifika ar putea fi mutaţi în fruntea priorităţilor chirurgicale din cauza inegalităţilor din etapele anterioare ale sistemului de sănătate.

El a invocat în mod specific exemplul chirurgiei bariatrice, care îi ajută pe cei cu obezitate morbidă.

“Pentru majoritatea intervenţiilor chirurgicale, persoanele Māori şi din Pacific nu ajung să beneficieze de ratele de intervenţii care ar putea fi justificate, având în vedere condiţiile lor.

“Cu alte cuvinte, nu este acceptabil să avem un grup din populaţie în care obezitatea este o problemă majoră şi, cu toate acestea, nu beneficiază de intervenţiile fizice de care au nevoie”, a declarat expertul medical.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs