3dots.ro

Igor Șkurko, un oligarh rus închis pentru luare de mită, găsit mort în celula sa din penitenciarul din Iakuțk

Igor Șkurko, un oligarh rus închis pentru luare de mită, găsit mort în celula sa din penitenciarul din Iakuțk

Într-o serie ce pare să fi devenit contagioasă, încă un oligarh rus a murit în circumstanțe destul de neclare.

Igor Șkurko, 49 de ani, fost director general adjunct al companiei energetice Yakuțkenergo, a fost descoperit fără viață în celula sa din centrul de detenție Iakuțk.

Igor Șkurko fusese închis pe 30 martie, în urma unui caz de luare de mită în valoare de 5.000 de euro, relatează Daily Mail.

Trupul neînsuflețit al lui Șkurko a fost descoperit marți, 4 aprilie, într-o celulă a penitenciarului din Iakutk, după ce, luni, depusese o contestație la condamnare, susținând că este nevinovat.

Autoritățile ruse nu au oferit detalii cu privire la modul în care a murit Șkurko, însă au transmis că nu este vorba despre o crimă. Oligarhul era căsătorit și avea doi copii.

”Potrivit datelor preliminare, nu au fost găsite semnele unei crime”, a declarat serviciul de presă al Serviciului Federal de Penitenciare al Federației din Iacuția..

Șkurko a fost membru al partidului Rusia Unită, al lui Vladimir Putin, însă a fost suspendat după acuzația de luare de mită.

El a fost director general adjunct al companiei energetice Yakuțkenergo, care furnizează energie în cea mai friguroasă regiune din lume, Yakutia.

Zeci de decese suspecte printre oligarhii ruși

Potrivit unei treceri în revistă realizată de  The Sun, cazul lui Șkurko este a 40-a moarte misterioasă a unui oligarh din Rusia.

Fostul miliardar rus Dmitri Zelenov, cofondatorul Don-Stroy, a murit în Antibes, în Franța, pe 8 decembrie.

Tot în decembrie, magnatul cârnaților, Pavel Antov, a murit într-un hotel de lux din India – la trei zile după ce prietenul său și-a pierdut viața în aceeași călătorie.

În noiembrie, colonelul Vadim Boiko, în vârstă de 44 de ani, șef adjunct al Școlii Navale Superioare Makarov Pacific din Vladivostok, a fost găsit mort din cauza multiplelor răni împușcate în ceea ce autoritățile ruse au spus că a fost o sinucidere.

În septembrie 2022, Ravil Maganov, președintele companiei petroliere Lukoil, a murit după ce ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova.

De asemenea, în aceeași lună, omul de afaceri Ivan Peciorin, 39 de ani, directorul Corporației pentru Dezvoltarea Orientului Îndepărtat și a Arcticii, a murit înecat, la Vladivostok, după ce a căzut dintr-o ambarcațiune care naviga cu viteză maximă.

Pavel Pcelnikov, 52 de ani, director de comunicare în cadrul Căilor Ferate Ruse, a fost găsit împușcat, pe 28 septembrie, pe balconul apartamentului său din Moscova.

Pe 9 mai, Aleksandr Subotin a fost găsit fără suflare în circumstanțe ciudate, sub influența drogurilor și a alcoolului, la Mîtișci, lângă capitala Rusiei, în casa unui „șaman”.

Pe 19 aprilie, oligarhul rus Serghei Protosenia, 55 de ani, a fost găsit mort în Lloret del Mar, stațiunea spaniolă de pe Costa Brava, Spania, alături de soția și fiica sa.

Pe 18 aprilie, fostul vicepreşedinte Gazprombank (GPB), bancă privată din Rusia, a treia cea mai mare ca active din țară, Vladislav Avaev, 51 de ani, şi-ar fi împușcat mortal soţia şi fiica în apartamentul din Moscova, după care s-a sinucis.

Pe 23 martie, oligarhul rus Vasili Melnikov, 43 de ani, proprietarul companiei de furnizare de echipamente medicale MedStoma, a fost găsit mort în apartamentul său din Nijni Novgorod. Miliardarul a fost înjunghiat, la fel ca și soția și cei doi fii, de 10 și 4 ani.

Pe 25 februarie, la doar o zi după declanșarea războiului în Ucraina, Alexander Tiuliakov, 61 de ani, director al gigantului energetic rus Gazprom, a fost găsit spânzurat într-un garaj al unui apartament de lângă Sankt Petersburg.

Pe 24 februarie, Vladislav Rovneiko, 59 de ani, un magnat cu afaceri în industria energetică și fost spion KGB în perioada Războiului Rece, a fost găsit inconștient și nu a mai putut fi salvat de serviciile medicale.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs