Spectaculoasă operațiune de contraspionaj între Ucraina și Rusia. O agentă FSB, prezentată drept amanta unui pilot rus

Locul de desfășurare al ostilităților dintre Ucraina și Rusia nu este doar cel convențional, pe câmpul de luptă, în care se întâlnesc armatele celor două combatante, ci și în spațiul irformațional.

Și Rusia, și Ucraina au făcut public un caz de spionaj și contra-spionaj, în care sunt implicați agenții celor două servicii secrete, fiecare dintre ele cu propria versiune a desfășurării faptelor. Adevărul trebuie căutat pe undeva pe la mijloc…

Jurnalistul Christo Grozev, unul dintre coordonatorii platformei de investigații Bellingat, a fost implicat personal în operațiunea de spionaj și contraspionaj, sprijinind partea ucraineană, care și-a dat acceptul să o facă publică.

Grozev descrie întreaga experiență într-o postare făcută pe contul său de Twitter.

"Oficialii FSB (serviciul de informații pentru operațiuni interne al Rusiei) au anunțat luni, 25 iulie, că ar fi ”dejucat un complot al serviciilor de informații ale Ucrainei” care viza convingerea piloților militari ruși să se predea Ucrainei – cu tot cu avioanele lor – în schimbul a un milion de dolari/persoană.

Folosind o combinație tradițională de ”dovezi” fabricate și fapte interpretate vag, FSB m-a acuzat și pe mine personal că sunt implicat în complotul de deturnare a avionelor de luptă rusești.

Adevărat, totuși, este că am fost implicat în această poveste mai nebunească decât ficțiunea cu agenți tripli, pașapoarte false și iubite inventate – în calitate de realizator de film documentar. Da, am făcut cronica uneia dintre cele mai ciudate operațiuni contra-contra-spionaj din toate timpurile. Și documentarea încă mai continuă.

După ce Rusia a invadat Ucraina, câțiva agenți ucraineni de informații au conceput o metodă de-a convinge piloții militari ai Rusiei să se predea, urmând să primească o sumă de bani. În aprilie, Ucraina chiar a adoptat o ”lege de stimulare a predarii armelor”.

O echipă de agenți de informații ucraineni a decis să abordeze piloții ruși cu o ofertă bazată pe această lege. Am aflat despre inițiativă și ne-am asigurat un loc în față – să facem un documentar despre această operațiune nebunească.

Mai mulți piloți militari ruși abordați chiar au trimis ucrainenilor videoclipuri cu „dovada accesului” în interiorul avioanelor lor – un prim pas spre încasarea recompensei de un milion de dolari.

Militarii ruși au scris de mână un număr, diferit la fiecare filmare, pe bucăți de hârtie. Unele imagini din interiorul avioanelor au fost destul de detaliate și lămuritoare pentru spionajul ucrainean.

O dovadă că imaginile filmate de piloții ruși au fost sensibile e faptul că filmul operațiunii în varianta FSB (prezentate drept ”scurgeri controlate”) estompează vederea în interiorul cockpitului avionului.

”Negocierile” dintre recrutorii ucraineni și piloții ruși, pe care le-am filmat, au început așa cum se așteptau ucrainenii, dar tonul conversațiilor s-a schimbat rapid, sugerând că piloții nu mai vorbeau în numele lor, ci au fost ”antrenați” – cel mai probabil de către ofițerii de contrainformații militare de la FSB.

Un indiciu clar că FSB a interceptat comunicațiile dintre cele două părți a venit atunci când unul dintre piloți a spus brusc că nu mai vrea să-și scoată soția din țară, ci pe amanta lui, prezentând și documente de identitate ale iubitei.

Mi-a luat aproximativ cinci minute să descopăr că ”iubita” pilotului (mult mult prea frumoasă pentru pilotul nostru, FSB!) este de fapt agent FSB, lucrând ca antrenor de fitness la vedere, și în calitate de prietenă angajată pentru agenți FSB, în spatele scenei. (de asta și-au dat seama și ucrainenii).

Nici pilotul rus nu părea să știe nimic despre trecutul ”iubitei” lui (a fost sincer surprins că avea chiar și un pașaport de călătorie și că fusese la Istanbul cu câteva luni în urmă și la Barcelona cu un an mai devreme).

Și eu personal am mai aflat că, pe tot parcursul procesului de”„negocieri” ale iubitului ei cu ucrainenii, ea discutase cu un ofițer de contra-informații militare al FSB.

Un alt indiciu a venit când un alt pilot le-a cerut brusc agenților ucraineni sfaturi pentru a-și incapacita copilotul cu un sedativ.

În acest moment, mi-a devenit clar că operațiunea inițială de ademenire a piloților ruși s-a terminat – și s-a transformat într-un dublu ”joc operațional” în care ambele părți încercau să extragă informații maxime de la cealaltă, în timp ce le hrăneau la maxim cu dezinformări.

Ucrainenii au început să-i hrănească pe ”piloți” – în realitate activi FSB – cu hărți false ale desfășurărilor lor antiaeriene, precum și cu dezinformări despre pistele de aterizare pentru avioane.

În același timp, piloții ruși au trimis propriile hărți de apropiere și coborâre (probabil la fel de false). Noi am continuat să filmăm.

(La un moment dat, ucrainenii chiar au convins FSB-ul s-o trimită pe soția unuia dintre piloți – împreună cu o întreagă echipă de supraveghere FSB – la Minsk, în așteptarea unei ”întâlniri” promise de agenții operativi ucraineni. FSB a așteptat în zadar timp de patru zile).

Acest joc bizar de înșelăciune reciprocă a luat sfârșit când FSB și-a dat seama că nimeni nu va apărea la niciuna dintre întâlnirile sugerate (FSB a fost dornic să identifice agenții ucraineni), realizând că au fost mirosiți. Și ucrainenii și-au dat seama că probabil nu vor recruta niciun pilot adevărat.

În ciuda finalului neașteptat (până acum), încă plănuim să terminăm acest film nebunesc", a scris jurnalistul Christo Grozev threadul de Twitter.

Cristina Neagu, în doliu! Tatăl handbalistei a încetat din viață la 68 de ani

Constantin Neagu, tatăl handbalistei Cristina Neagu, a încetat din viață la 68 de ani și a fost înmormântat la Domnești,  cimitirul Ghencea II, în cadrul

”Lupta mea cu Tesla”:  românca al cărei nume este gravat pe mașinile companiei lui Musk, bolnavă de cancer, își mai dorește doar să primească scuze

Contribuția româncei Cristina Bălan la crearea Tesla Model S a fost atât de apreciată de producătorul american încât inițialele numelui său au fost gravate pe

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc la PRO TV

După ce-au dat uitării oboseala acumulată la ”Chefi la cuțite”, la Antena 1, cei trei bucătari revin în televiziune, dar în cea din Pache Protopopescu!

Locul de vacanță cu prețuri neschimbate de 10 ani. ”Numai la noi se practică japca!”

Spre disperarea multora dintre hotelierii din țară, mulți români aleg să petreacă vacanțele în străinătate. Această opțiune este motivată de faptul că, așa cum certifică

Mărturisirea unui supraviețuitor de pe Titanic, salvat de la îngheț chiar de femeia pe care o ajutase să urce în barca de salvare

Peste 1.500 de persoane au murit după ce Titanicul s-a izbit de un iceberg în Oceanul Atlantic pe 14 aprilie 1912, ceea ce a dus

Un restaurant italian le oferă o sticlă de vin gratis clienților care lasă telefoanele la intrare

Un restaurant italian a luat decizia de a-și ajuta clienții să se rupă de tehnologie măcar pentru momentele în care le trec pragul localului, oferindu-le

Autoritățile ucrainene, acuzate că mobilizează forțat români din Cernăuți: „Bărbații noștri sunt luați și trimiși la război, în timp ce aceia care au bani stau liniștiți” – video

Situația din Cernăuți, unde trăiește o comunitate semnificativă de români, devine tot mai tensionată pe măsură ce autoritățile ucrainene intensifică eforturile de mobilizare a populației

Doi soți din Marea Britanie s-au trezit divorțați din greșeală, după ce un avocat le-a încurcat dosarul

Doi britanici au aflat că nu mai formează o familie și că sunt divorțați, după ce angajații unei companii de avocatură a comis o eroare,

Sfatul primit de Micahel Caine de la John Wayne: ”Va urina pe pantofii tăi!” – video

Chiar și Michael Caine a trecut prin perioada în care era doar un tânăr actor care bătea la porțile afirmării și în care prezența sa

A murit Costel Corduneanu. Interlopul a încetat din viață pe masa de operație

A murit Costel Corduneanu, una dintre cele mai cunoscute figuri ale lumii interlope din Iași și liderul clanului Corduneanu. Cunoscut în lumea interlopă, dar și