3dots.ro

Cum explică experții faptul că marile orașe de pe coasta de est a SUA se scufundă

Cum explică experții faptul că marile orașe de pe coasta de est a SUA se scufundă

Mai multe orașe de pe coasta de est a SUA se scufundă. Experții avertizează că există o serie de factori care cauzează această situație, printre care și schimbările climatice, informează The Guardian.

Între anii 2007 și 2020, orașele New York, Baltimore și Norfolk din Virginia s-au scufundat cu aproximativ 2 mm pe an, în alte locuri acest proces a avut o  rată dublă sau triplă, iar Charleston, Carolina de Sud, s-a scufundat cel mai repede, cu 4 mm pe an.

O parte din acest proces de afundare a rezultat din pomparea apei subterane pentru aprovizionarea cu apă a orașelor sau din operațiunile de forare și exploatare a gazelor naturale, dar New York și alte orașe se scufundă sub greutatea clădirilor lor.

Situația este una complexă, în care există o serie de factori în joc. Unul dintre ei este procesul de topire a marilor straturi de gheață ce acoperau planeta în era glaciară, care a produs înclinarea treptată a solului, zonele nordice care erau încă sub gheață ridicându-se, în timp ce cele sudice care erau fără gheață s-au înclinat.

Dacă solul se scufundă și nivelul mării crește ca urmare a schimbărilor climatice, riscul de inundare a coastei de est a SUA este sporit, clădirile, drumurile, căile ferate, terenurile agricole și multe altele sunt amenințat.

Deosebit de vulnerabile la surpare sunt zonele umede de coastă, cruciale pentru protejarea multor orașe de valurile de furtună în timpul uraganelor.

De asemenea, există riscul ca apa de mare să se infiltreze în apa subterană și să duca la dispariția vegetației.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs