BBC. Pacient nevaccinat, scos de pe lista pentru transplant la un spital din SUA

Un spital american a respins un pacient pentru transplant de inimă din cauză că nu este vaccinat împotriva COVID, scrie BBC.

DJ Ferguson, un american în vârstă de 31 de ani, are nevoie de un transplant de inimă, dar spitalul Brigham and Women din Boston l-a scos de pe listă pentru că nu este vaccinat împotriva COVID-19, spune tatăl tânărului, David.

DJ Ferguson, care este în spital din noiembrie 2021, suferă de o afecțiune cardiacă ereditară care face ca plămânii săi să se umple cu sânge și alte fluide, potrivit informațiilor de pe un site de strângere de fonduri, GoFundMe.

Organizatorul strângerii de fonduri afirmă că DJ Ferguson se teme de o inflamație cardiacă – un posibil efect secundar al vaccinului împotrivs COVID, despre care Centrul american pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) spune că apare rar și este temporar – și că aceasta s-ar putea dovedi periculoasă, având în vedere inima sa slăbită.

Într-o declarație pentru BBC, Spitalul Brigham and Women precizează: ”Având în vedere insuficiența organelor disponibile, facem tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că pacientul care primește un transplant de organ are cele mai mari șanse de supraviețuire”.

Un purtător de cuvânt a mai precizat că spitalul solicită candidaților pentru transplant ”să aibă efectuat vaccinul împotriva COVID și un stil de viață care să creeze cele mai bune șanse pentru o operație reușită și să optimizeze supraviețuirea pacientului după transplant, având în vedere că că sistemul lor imunitar este drastic afectat”.

Declarația atent formulată a spitalului poate sugera că în spatele respingerii pacientului pentru transplant stau alți factori decât statutul său de nevaccinat, dar spitalul a refuzat să intre în detalii, motivând confidențialitatea.

Spitalul a mai adăugat că cei mai mulți dintre cei 100.000 de oameni de pe lista de așteptare pentru un trasnplant de organe nu vor primi un organ în următorii cinci ani, din cauza insuficienței organelor disponibile.

CDC îi încurajează pe pacienții care au primit transplant și pe cei din imediata lor apropiere să să vaccineze și să facă și doza booster.

Dr. Arthur Caplan, șeful departamentului de Etică Medicală de la Facultatea de Medicină a Universității din New York, a declarat pentru CBS News că după un transplant de organ sistemul imunitar al pacientului este foarte slăbit și chiar și o simplă răceală ar putea fi fatală.

”Sunt puține organe, nu o să le alocăm cuiva care are șanse slabe de a trăi, când alți pacienți vaccinați au mai multe șanse de a supraviețui după operație”, a spus dr. Caplan.

Tată a doi copii și cu o soție însărcinată, DJ Ferguson rămâne în spital, spun rudele sale.

Familia sa dă de înțeles că este prea slăbit pentru a fi transferat la alt spital și că intră ”în criză de timp˝.

„Băiatul meu se luptă curajos și are principii în care crede cu adevărat, ceea ce mă face să-l respect și mai mult”, a spus David Ferguson.

Nu este primul caz când un pacient american nevaccinat întâmpină obstacole în ultima vreme.

O femeie din Minnesota a dat în judecată în cursul acesti luni spitalul local, după ce medicii au încercat să-l scoată pe soțul ei nevaccinat de pe ventilatorul la care era conectat de două luni.

În America, peste 63% din populație este vaccinată cu ambele doze și aproximativ 40% sintre americani au făcut și doza booster.