3dots.ro

Reuters. Un pacient turc, 78 de teste pozitive la COVID-19, timp de 14 luni consecutive

Reuters. Un pacient turc, 78 de teste pozitive la COVID-19, timp de 14 luni consecutive

Muzaffer Kayasan, un cetățean turc în vârstă de 56 de ani, este persoana care a trăit cea mai îndelungată infecţie cu coronavirus. Diagnosticat cu leucemie, bărbatul a ieşit pozitiv la 78 de teste timp de 14 luni consecutive, informează Reuters.

Medicii turci susţin că acest record negativ s-ar explica prin slăbirea sistemului imunitar al pacientului cauzat de leucemie.

”Cred că asta este versiunea feminină a lui COVID-19 și este obsedată de mine", a glumit Kayasan săptămâna trecută, după ce a aflat că rezultatul celui mai recent test PCR pe care l-a realizat a fost, încă o dată, pozitiv.

Medicul său, Serap Simsek Yavuz, specialist în boli infecţioase şi profesor de microbiologie clinică la Universitatea Istanbul, a spus că acest pacient reprezintă "cel mai lung caz de COVID-19" depistat în această ţară şi că medicii îl monitorizează cu mare atenţie pentru a depista apariţia unei eventuale mutaţii virale.

”Cazul unui pacient testat pozitiv pentru 441 de zile nu este ceva care să fi fost raportat până astăzi", a declarat Cagri Buke, doctor de boli infecţioase şi specialist în microbiologie clinică la Spitalul Acibadem.

Testele pozitive au făcut ca pacientul Kayasan să nu fie eligibil pentru vaccinarea anti-COVID-19, potrivit reglementărilor din Turcia, care stipulează că pacienţii pozitivi trebuie să aştepte să se însănătoşească complet înainte de a se vaccina.

Kayasan, care şi-a pierdut gustul şi mirosul din cauza bolii, a apelat la autorităţile turce, rugându-le ca măcar să îi uşureze condiţiile de autoizolare.

Cele nouă luni petrecute în spital şi cele cinci luni petrecute în singurătate aproape totală în apartamentul său l-au separat pe Kayasan de lumea exterioară, inclusiv de nepoata lui Azra, care rămâne în grădină atunci când vine să îl viziteze şi îi vorbeşte prin geamul de la uşa bucătăriei.

”Mă voi juca cu tine după ce mă voi vindeca", i-a spus el fetiţei, în timp ce purta o mască sanitară, după ce i-a făcut cadou o jucărie din plastic sub forma unui telefon.

Fiul lui, Gokhan Kayasan, spune că tatăl lui a fost întotdeauna „o persoană pozitivă", însă nu îşi dorea ca acest lucru să fie valabil şi în sensul rezultatelor furnizate de testele de depistare a maladiei COVID-19.

”Noi tot spuneam cât de pozitiv este el, iar acum a devenit pozitiv şi la testul COVID-19 şi nu mai poate să redevină negativ. Spune că a rămas blocat la culoarea roşie a semaforului şi că nu poate să traverseze", a declarat fiul pacientului turc.

Pacienţii infectaţi cu noul coronavirus şi care au sisteme imunitare slăbite se confruntă cu un risc mare de infecţie prelungită şi de sindrom respirator acut, potrivit unui studiu publicat anul trecut în revista New England Journal of Medicine.

Un alt studiu, realizat de Leukemia & Lymphoma Society, arată că o pătrime dintre pacienţii cu cancer sangvin nu produc niveluri detectabile de anticorpi nici după ce sunt vaccinaţi cu două doze ale unor seruri anti-COVID-19.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU