3dots.ro

Pegasus, un software israelian folosit de autorități pentru a urmări activişti, avocaţi, jurnalişti sau politicieni

Pegasus, un software israelian folosit de autorități pentru a urmări activişti, avocaţi, jurnalişti sau politicieni
Din articol:

Pegasus, un program software creat pentru a oferi autorităţilor un mijloc de a urmări activitatea organizațiilor teroriste, a fost folosit ilegal pentru a intercepta activişti, avocaţi, jurnalişti sau politicieni, scoate la iveală o anchetă efectuată şi publicată de 16 instituţii de presă internaţionale.

Într-un interviu acordat Europe 1, jurnalistul Martin Untersinger, de la cotidianul francez ”Le Monde”, una dintre cele 16 publicaţii internaţionale implicate în anchetă, spune că Pegasus este ”capabil să intre în telefoanele Apple şi Google, să extragă fotografii, mesaje, contacte, istoricul accesărilor şi chiar să activeze camera sau microfonul”.

Conform ”Le Monde”, ”The Guardian”, ”The Washington Post” şi altor publicaţii, un serviciu marocan de securitate a utilizat Pegasus pentru a urmări aproximativ 30 de jurnalişti şi patroni de presă din Franţa.

”Forbidden Stories, o organizaţie cu sediul în Paris a jurnaliştilor ameninţaţi, şi Amnesty International au făcut intrat în posesia unei liste cu 50.000 de numere de telefon care fuseseră accesate prin intermediul Pegasus.

Am luat această listă şi am contactat maximum de oameni care erau pe ea. Analizându-le telefoanele, ne-am dat seama că, în marea majoritate a cazurilor, software-ul era prezent sau fusese pe telefon”, explică Martin Untersinger.

”Pegasus este un software de spionaj foarte sofisticat şi complet invizibil. Este capabil să intre în telefoanele Apple şi Google, să extragă fotografii, mesaje, contacte, istoricul accesărilor şi chiar să activeze camera sau microfonul”, subliniază jurnalistul.

”În ciuda promisiunilor făcute ca acest program va fi folosit doar pentru combaterea criminalităţii şi a terorismului, în realitate, este în mare parte deturnat de la scopul său principal şi folosit pentru a spiona jurnalişti, avocaţi, membri ai societăţii civile”, spune Untersinger.

Un singur stat din UE este menţionat în anchetă, şi anume Ungaria. Alte state sunt: Arabia Saudită, Azerbaidjan, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, India, Kazahstan, Maroc, Mexic, Rwanda etc.

180 de jurnalişti figurează pe această listă, aceştia fiind colaboratori, reporteri sau editori la AFP, Bloomberg, CNN, Financial Times, El Pais, France 24, Mediapart, Reuters etc.

Conform The Washington Post, 37 de persoane legate de Jamal Khashoggi, jurnalistul ucis în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, erau spionate cu software-ul Pegasus.

Printre telefoanele ”infectate” de Pegasus figurează şi cel al jurnalistului ungar Szablocs Panyi. Dar Budapesta a negat folosirea software-ului în scopuri de spionaj.

Alte nume de personalităţi din această listă – care cuprinde şi un şef de stat şi doi şefi de guverne europene – ale căror nume vor fi divulgate în zilele următoare. Peste 600 de politicieni s-ar afla pe listă, precum şi 85 de activişti şi 65 de directori de companii.

NSO Group, compania care a dezvoltat Pegasus, a dezminţit acuzaţiile, catalogându-le drept ”minciuni”.

Acuzată că face jocurile unor regimuri autoritare, compania israeliană insistă că Pegasus serveşte doar pentru obţinerea de informaţii despre infractori şi terorişti.

Oare cât de activ a fost Pegasus în România?

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs