3dots.ro

Cum a reușit un bărbat să se pensioneze la 36 de ani, după doar 10 ani de muncă, cu un venit lunar de câteva mii de euro

Cum a reușit un bărbat să se pensioneze la 36 de ani, după doar 10 ani de muncă, cu un venit lunar de câteva mii de euro
Din articol:

La 25 de ani, Yaron Goldstein a simțit că nu dorește să-și petreacă mare parte din viață blocat într-un loc de muncă și a decis ca trebuie să-și câștige cât mai curând independența financiară.

Yaron Goldstein era doctorand la matematică computațională la prestigios institut din Berlin.

Viața i s-a schimbat în momentul în care a efectuat, în 2010, un stadiu de cercetare la New York, unde l-a cunoscut pe cel ce avea să devină mentorul său, un consilier de investiții de pe Wall Street, care i-a dat o listă cu „lecturi obligatorii”: „Săptămâna de lucru de 4 ore” a lui Tim Ferriss și „Outliers” a lui Malcolm Gladwell, care l-au motivat să se gândească la modul în care fericirea și banii sunt interconectate.

În următorii 10 ani, Goldstein a lucrat pentru Boston Consulting Group, Google și Meta. Cariera sa l-a purtat de la Tel Aviv și Zurich până în Mountain View, California, dar scopul său principal a rămas acela de a strânge suficienți bani astfel încât să nu mai aibă niciodată griji în legătură cu situația sa financiară.

Prin urmare, a început să investească în acțiuni la bursă, la început, după posibilități, sume mici. La primul său loc de muncă în calitate de student post-doctoral la o universitate din Berlin, a început să pună deoparte câteva sute de euro în fiecare lună. Când s-a angajat la BCG, și-a mărit contribuțiile la 1.000-1.500 de euro pe lună.

În vara anului 2017, la patru ani după ce a pornit în călătoria sa spre independența financiară, Goldstein a ajuns la concluzia că pentru o viață fără griji ar avea nevoie de un venit lunar stabil, fără riscuri, în valoare de 5.000 de euro.

Potrivit Business Insider, la începutul carierei sale profesionale aGoldstein cheltuia din veniturile sale aproximativ două treimi, iar ulterior le-a redus 50% și și-a economisit toate bonusurile anuale și acțiunile asociate salariul său.

În șapte ani din momentul în care a început să lucreze ca analist de date, Goldstein a reușit mai mult decât să-și dubleze salariul. În 2020, câștiga 330.000 de euro anual și, pe măsură ce i-au crescut veniturile, a reușit să pună mai mulți bani deoparte pentru pensie.

În ceea ce privește stilul de viață, el a a oferit drept exemplu modul în care acționează atunci când vine vorba de pasiunea sa pentru ceaiul verde.

„Chiar dacă achiziționez un ceai de lux, care costă 50 de dolari pentru 50 de grame, la sfârșitul lunii, tot este mai ieftin decât să merg la Starbucks în fiecare zi și să cumpăr o cafea. Dar am adus acest lucru mult mai exclusivist în viața mea, care îmi oferă multă bucurie”, a spus Goldstein.

Nu și-a cumpărat niciodată o mașină, deoarece în majoritatea orașelor în care și-a desfășurat activitatea profesională, precum Berlin și Zurich, sistemele de transport public sunt solide și bine implementate.

„Fără această cheltuială mare sau potențial uriașă ( deținerea unui autoturism – N.R.), am putut să investesc acei bani pe piața bursieră”, a explicat Goldstein.

În ceea ce privește investițiile efective, Goldstein recunoaște că a avut noroc, numărându-se printre primii investitori în acțiuni Tesla. În 2016, a plasat o „cantitate uriașă” din averea sa netă în acțiunile Tesla, companie care s-a redresat după lansarea Model X.

În plus, ar mai fi de menționat că Goldstein a trăit mulți ani în Elveția, unde taxele sunt relativ mici față de alte state.

Goldstein s-a retras din activitate în mai 2023, după aproximativ 10 ani de muncă și spune că își propune să trăiască folosind anual doar 3% din portofoliul său, estimând că, astfel, venitul din acțiuni îi poate ajunge pentru tot restul vieții.

„Nimeni nu te poate forța vreodată să spui că succesul înseamnă să te alături unei companii mari și să rămâi acolo timp de 40 de ani”, conchide Yaron Goldstein.

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs