3dots.ro

Peter Frankopan, profesor de istorie universală la Oxford: Ca în 1914, și astăzi e de ajuns o scânteie pentru aprinde Al Treilea Război Mondial

Peter Frankopan, profesor de istorie universală la Oxford: Ca  în 1914,  și astăzi e de ajuns o scânteie pentru aprinde Al Treilea Război Mondial

Peter Frankopan predă Istorie Universală la Worcester College, Oxford, inclus de revista Prospect în lista celor mai influenți 50 de gânditori din lume, s-a facut remarcat la nivel internațional după ce, înainte cu o lună de declanșarea pandemiei de COVID-19, a publicat un articol în care aborda chiar tema unei pandemii cu efecte catastrofale pentru omenire.

Într-un interviu publicat de Corriere della Sera, Peter Frankopan este de părere că lumea se află pe un butoi cu pulbere, ca în urmă cu mai bine de un secol, înaintea Primului Război Mondial, existând premisele unei noi conflagrații care să cuprindă întreaga planetă.

Corriere della Sera: Domnule profesor, unii au comparat criza din Orientul Mijlociu cu situația din Europa din 1914, în ajunul Primului Război Mondial: ar putea fi atacul Hamas noul Sarajevo?

Peter Frankopan: Una dintre temele ultimilor ani a fost nașterea unei noi ordini mondiale: ca istorici, încercăm întotdeauna să înțelegem când aceste tensiuni pot produce efecte dramatice.

Așa că, 1914 prezintă o paralelă evidentă: pe atunci, multora nu le păsa ce se întâmpla cu un arhiduce austriac într-un oraș din Bosnia, ci aprindeau un lemn care aștepta numai o scânteie pentru a lua foc.

Recunosc o poveste asemănătoare acum. Șansele unei înțelegeri pașnice s-au îndepărtat, posibilitatea concretă a unei soluții bazate pe două state va fi acum înlocuită cu multe alte acte de teroare. Atacul Hamas din 7 octombrie a alterat dramatic echilibrul Orientului Mijlociu.

Corriere della Sera: Care ar putea fi consecințele pentru Israel?

Peter Frankopan: Multe vor depinde de ceea ce se întâmplă acum și de cât de departe va ajunge armata israeliană: predicția mea este că eforturile militare ale Israelului vor fi mai dificile decât s-a anticipat, dar, în egală măsură, Hamas și afiliații și succesorii săi vor avea puține șanse să-și atingă obiectivele.

Prin urmare, ne vom îndrepta către o fază lungă de incertitudine și suferințe. Pe termen lung, vom vedea o creștere a sprijinului pentru partidele extremiste din Israel, care vor face promisiuni dramatice cu privire la cum să obțină răzbunarea.

Corriere della Sera: Ce fel de realiniere are loc în lumea arabă?

Peter Frankopan: Sunt unii care văd o oportunitate în a juca un rol de mediatori, cum ar fi Qatar, dar nu sunt sigur că vom vedea o realiniere: deocamdată, așteaptă să vadă ce se întâmplă și, apoi, vor reacționa. Cel mai imprevizibil actor nu se află în lumea arabă, este Iranul: deciziile luate la Teheran în zilele și săptămânile următoare vor fi critice.

Corriere della Sera: A demonstrat conflictul inutilitatea Europei pe scena globală?

Peter Frankopan: Nu are rost să încerci să joci un rol pe scena globală, decât dacă ai un plan și o soluție: nu îmi este clar dacă acestea există pe coridoarele puterii în Europa sau în altă parte.

Corriere della Sera: Rusia poate să exploateze criza în favoarea sa?

Peter Frankopan: Concentrarea pe Orientul Mijlociu distrage atenția de la Ucraina. Dar poate, mai important, sentimentul de șoc în fața atacurilor îi face pe mulți să dorească să întoarcă spatele lumii exterioare și să-și piardă interesul pentru scenariile complicate și înfricoșătoare.

Corriere della Sera: Există riscul ca Sudul global să acuze Occidentul de un standard dublu, unul în Ucraina și unul în Gaza?

Peter Frankopan: Cu siguranță, se întâmplă într-un mod clar și în toată regula. Se fac comparații directe între utilizarea forței de către Israel și cea a Rusiei și mulți se întreabă de ce Occidentul îi sprijină pe ucraineni, ci nu pe palestinieni. Acest lucru determină, la rândul său, acuzații de rasism, islamofobie și imperialism.

Toate acestea fac parte din durerile nașterii unei noi ordini mondiale, parte a unei călătorii lungi și dificile către ceva care va arăta foarte diferit de ceea ce am trăit după al Doilea Război Mondial.

Mă tem că aceste scene apocaliptice din Israel și acum din Gaza fac parte din acest plan. O lume multipolară este incertă și, mă tem, nefericită pentru mulți.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs