În spatele scriitoarei care a câștigat un premiu literar în valoare de un milion de euro, stau de fapt trei bărbați

La finalul săptămânii trecute a fost acordat cel mai valoros premiu literar din lume – Planeta prize – care aduce câștigătorului un câștig de milion de euro.

Premiul a fost acordat scriitoarei spaniole Carmen Mola, un autor necunoscut marelui public, prezentat ca o profesoară universitară care scrie sub un pseudonim pentru a-și păstra anonimitatea.

Carmen Mola a devenit cunoscută cititorilor spanioli pentru trilogia publicată de Penguin Random House, ce o are drept eroină pe Elena Blanco, inspector de poliție, ce manifestă o apetență deosebită pentru karaoke, grappa și sex.

Cărțile au fost vândute în peste 200.000 de volume, au fost traduse în 11 limbi și au parte și de o adaptare pentru televiziune.

Romanul cu care Carmen Mola a câștigat Planeta prize, învingând alți 653 de concurenți, este un thriller istoric, ”Bestia”, în care este vorba de epidemia de holeră din Madrid din 1834.

Momentul de stupoare din cadrul ceremoniei, la care a participat chiar și regele Spaniei, Felipe al VI-lea, a fost cel al decernării premiului, când pe podium au urcat trei persoane, niciuna dintre ele nepărând a avea de-a face cu sexul feminin, deci cu atât mai puțin cu Carmen Mola.

Cei trei bărbați care au colaborat sub pseudonimul Carmen Mola – Jorge Diaz, Agustin Martínez și Antonio Mercero – nu sunt profesori universitari, ci scenariști pentru diferite seriale de televiziune spaniole, scrie Financial Times.

”Carmen Mola nu este, asemeni tuturor minciunilor pe care le tot spunem, profesor universitar. Suntem trei prieteni care, într-o bună zi, în urmă cu patru ani, au decis să-și unească talentul literar pentru a scrie o poveste”, a declarat Jorge Diaz, în momentul acceptării premiului.

De asemenea, într-un interviu acordat agenției de presă spaniole EFE, Agustin Martinez a motivat alegerea unui pseudonim din cauza faptului că ”munca în colectiv în literatură nu este la fel de apreciată ca în alte domenii culturale, cum ar fi muzica sau pictura”.

Cu această ocazie organizatorul concursului literar, Editorial Planeta, a mărit valoarea premiului de la 600.000 de euro la un milion, depășind astfel recompensa ce o primesc câștigătorii premiului Novel pentru literatură.