3dots.ro

Forul constituțional polonez a decis că unele legi europene încalcă Constituția țării

Forul constituțional polonez a decis că unele legi europene încalcă Constituția țării

Aflat la guvernare, partidului polonez Lege și Justiție (PiS), conservator și eurosceptic, se află într-o luptă de valori cu Bruxelles-ul, concentrată în special în jurul unor dispute legate de independența tribunalelor, libertatea presei, drepturile LGBT.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, salută, printr-o postare pe Facebook, decizia forului constituțional potrivit căreia anumite aspecte din tratatele Uniunii Europene sunt neconforme cu Constituția poloneză, relatează Reuters.

Hotărârea Tribunalului Constituțional a venit în urma sesizării făcute chiar de primul ministru, care i-a solicitat să decidă cu privire la prioritatea legislației UE în fața Constituției poloneze.

”Vrem o comunitate a respectului și nu o grupare a celor care sunt egali și mai egali. Aceasta este comunitatea noastră, Uniunea noastră”, a spus el în postarea de pe Facebook, referindu-se la Uniunea Europeană.

”Acesta este tipul de Uniune pe care îl dorim și acesta este tipul de Uniune pe care îl vom crea”, a mai spus Morawiecki în postarea publicată în primele ore ale zilei de vineri.

De asemenea, premierul Poloniei mai susține că Polonia vrea să rămână în ”familia europeană a națiunilor”.

Hotărârea instanței poloneze contestă un element fundamental de integrare europeană și amplifică puternic o dispută purtată între Bruxelles și Varșovia, Comisia Europeană afirmând că aceasta a ridicat probleme majore.

Potrivit criticilor, mergând mai departe și sfidând supremația legislației UE, guvernul PiS nu numai că riscă să pună în pericol soarta Poloniei pe termen lung în cadrul blocului celor 27 de națiuni, însă și chiar și echilibrul UE.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU