3dots.ro

Polonia cere ajutorul SUA pentru a obţine reparaţii de război de la Germania

Polonia cere ajutorul SUA pentru a obţine reparaţii de război de la Germania

Polonia se va adresa Congresului SUA pentru a primi sprijin pentru solicitarea ca Berlinul să-i plătească reparaţii de război pentru victimele şi pagubele din Al Doilea Război Mondial, a declarat marţi viceministrul polonez de externe Arkadiusz Mularczyk, potrivit agenţiei EFE.

Iniţiativa face parte din ”internaţionalizarea” campaniei lansate de guvernul polonez în vederea obţinerii unor astfel de reparaţii, respinse însă categoric de Germania.

”Credem că Statele Unite sunt o ţară care determină ordinea globală în prezent, o ţară-cheie când este vorba despre respectarea ordinii internaţionale a drepturilor omului, statului de drept şi justiţiei internaţionale”, a spus Arkadiusz Mularczyk la o conferinţă de presă la Varşovia.

Oficialul polonezl a menţionat că guvernul polonez ”mizează pe sprijinul părţii americane”, subliniind că, în opinia sa, este extrem de importantă implicarea Congresului SUA în această temă”.

El a asigurat că demersuri de acelaşi fel vor fi efectuate de Polonia pe lângă ONU şi UE, iar guvernul polonez a trimis deja 50 de scrisori către tot atâtea guverne pentru a le solicita ”cooperarea şi sprijinul” ca ”prieteni” ai Poloniei.

Polonia cere 1.350 de miliarde de euro de la Germania
După ce a evocat ani la rând chestiunea reparaţiilor de război fără a avansa o sumă concretă, guvernul de la Varşovia a cerut oficial Germaniei în septembrie anul trecut să-i plătească 1.350 de miliarde de euro, invocând o evaluare făcută de o comisie alcătuită din economişti, avocaţi şi istorici.

Guvernul de la Berlin a transmis însă în mod repetat că, din punctul său de vedere, problema reparaţiilor de război cerute de Polonia este închisă, întrucât guvernul polonez a semnat în anul 1953 un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind reparaţiile de război.

Însă conform Varşoviei, acel acord semnat de guvernul comunist polonez este nul din punct de vedere juridic, dat fiind că atunci Polonia acţiona la ordinele URSS.

”Chestiunea reparaţiilor şi compensaţiilor pentru pierderile din război rămâne închisă şi guvernul german nu intenţionează să intre în negocieri asupra acestei probleme”, a reafirmat Berlinul în răspunsul transmis în scris Varşoviei săptămâna trecută.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU