Nu vreau să mai ascult niciodată ABBA! Mercenar britanic, obligat de ruși să asculte încontinuu muzică pop

Shaun Pinner (în imagine) și Aiden Aslin, doi dintre mercenarii capturați de forțele rusești în Ucraina, au fost condamnați la moarte în luna iunie de către un tribunal din Donețk.

Spre norocul lor, cei doi au făcut parte dintr-un grup de 10 prizonieri eliberați în urma unui acord încheiat între Arabia Saudită și Rusia, intermediat de omul de afaceri Roman Abramovici.

Shaun Pinner a dezvăluit jurnaliștilor britanici că după ce a fost capturat de ruși a fost obligat să asculte încontinuu, 24 de ore, melodii ale ABBA și Cher

În timpul captivității a fost forțat să asculte coloana sonoră a filmului Mamma Mia și i s-a dat să consume doar pâine veche și apă murdară.

”Am crezut că o să mor. A fost un iad pe pământ. Ultimele șase luni au fost cele mai rele zile din viața mea.

Am avut zilele noastre negre și am plâns mult. A trebuit să ne agățăm de un fel de speranță și așa am supraviețuit

După ce a primit condamnarea la moarte în iunie, Pinner a fost mutat într-o nouă locație, în care tortura prin muzică a continuat.

”Condițiile erau mai bune, dar tot se asculta muzică – și de data aceasta era Believe by Cher”, a declarat el pentru The Telegraph.

Revenit din prizonierat Pinner spune: ”Sunt atât de norocos că am ajuns acasă. Nu vreau să mai ascult niciodată un cântec ABBA sau să mai văd o pâine”.

Colegul său de celulă, Aiden Aslin, povestește că a fost bătut, înjunghiat și obligat să asculte cântece sovietice 24 de ore pe zi.

Tânărul de 28 de ani s-a alăturat mercenarilori din Ucraina în 2018. Batalionul său s-a predat în timpul asediului de la Mariupol în aprilie, după ce au rămas fără mâncare și muniție.

După ce a fost capturat, el a fost dus în Republica Populară Donețk, unde, înainte de a fi fost făcută publică arestarea sa, a fost bătut în timpul unui interogatoriu.

”Nu am crezut niciodată că voi scăpa cu viață. 

Ofițerul fuma o țigară și a îngenuncheat în fața mea și m-a întrebat: «Știi cine sunt eu?» Am spus «nu», iar el mi-a răspuns în limba rusă: «Eu sunt moartea ta»”.

A spus: «Ai văzut ce ți-am făcut?». A arătat spre spatele meu. Mi-a arătat cuțitul și mi-am dat seama că mă tăiase.

Apoi m-a întrebat: «Vrei o moarte rapidă sau o moarte frumoasă?». I-am răspuns în rusă: «O moarte rapidă». El a zâmbit și a spus: «Nu, vei avea o moarte frumoasă… și mă voi asigura că va fi o moarte frumoasă»”

În toate cele cinci luni de captivitate, nu am putut plânge. Când am auzit că am fost condamnat la moarte, am vrut să plâng, dar pur și simplu nu am putut. A fost literalmente o chestiune de supraviețuire.

Viața ta este în mâinile acestor oameni și faci ceea ce îți spun ei să faci sau suferi consecințele”, a declarat Aslin.