3dots.ro

Cine este primul președinte homosexual al unei țări din Uniunea Europeană

Cine este primul președinte homosexual al unei țări din Uniunea Europeană

Pentru prima dată într-o țară membră a Uniunii Europene, funcția de președinte al statului revine unui homosexual declarat, anunță France24.

În vârstă de 49 de ani, Edgars Rinkevics este noul președinte al Letoniei, fiind ales de parlament să conducă țara pentru următorii patru ani după ce fostul președinte, Egils Levits, a decis să nu candideze pentru un al doilea mandat.

În timpul discursului său după alegere, Rinkevics a declarat: ”Voi face totul pentru ca țara noastră să prospere și să fie în siguranță. Țara va fi în mâini sigure în următorii patru ani”.

Edgars Rinkevics a lucrat ca analist de știri externe la postul public de radio Latvijas Radio, pentru Ministerul Apărării și pentru biroul președintelui, îmbrățișând ulterior o carieră în diplomație, ocupând funcția de ministru de Externe din 2011.

Momentul este unul marcant pentru comunitatea LGBTQ+, întrucât Rinkevics a fost prima personalitate politică prominentă din Letonia, care și-a recunoscut deschis orientarea sexuală, în anul 2014.

În Letonia, funcția de președinte  în mare parte, un caracter ceremonial, de reprezentare la nivel internațional.

Rinkevics va reprezenta Letonia, țară membră a UE și a NATO, la summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius, programat în luna iulie, potrivit Reuters.

El va continua să sprijine valorile europene și să promoveze solidaritatea transatlantică. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a numit pe Rinkevics ”un adevărat prieten al Ucrainei”.

 

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs