3dots.ro

Cine a fost Prințul Philip. O viață în slujba Monarhiei britanice, prieten în copilărie cu Regele Mihai

Cine a fost Prințul Philip. O viață în slujba Monarhiei britanice, prieten în copilărie cu Regele Mihai
Din articol:

Prințul Philip, Duce de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a, a încetat din viață la vârsta de 99 ani. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp de către Palatul Buckingham. 

”Cred că cea mai importantă lecție pe care noi am învățat-o este că toleranța este ingredientul esențial pentru o căsnicie fericită. Și credeți-mă când spun că Regina are calitatea toleranței din abundență”, declara Prințul Philip.

”El a fost, pur și simplu, sprijinul meu, în toți acești ani. Atât eu, familia, dar și multe alte țări, îi datorăm mai multe decât și-ar putea imagina”, spunea Regina Elisabeta a II-a.

Prințul Philip al Greciei și Danemarcei s-a născut la 10 iunie 1921, în insula elenă Corfu. A fost singurul fiu al Prințului Andrew al Greciei și al prințesei Alice von Battenberg, care au mai avut împreună și patru fiice.

Viața lor avea să se schimbe în septembrie 1922. Atunci unchiul Prințului Philip, Regele Constantin, a fost forțat să abdice, iar familia sa a fost trimisă în exil, în Franța.

În timpul copilăriei, Prințul Philip i-a fost prieten Regelui Mihai și au petrecut mai multe vacanțe împreună la Sinaia, Constanța, dar și în Italia.

Fotografie din 1927, Prințul Philip, însoțit de surorile sale Margarita și Theodora, în vizită în România, alături de Regina Elena și Regele Mihai.

Familia Prințului Philip avea să se destrame în 1931, când Prințesa Alice a avut o cădere nervoasă severă și a fost ulterior internată într-un sanatoriu din Elveția.

În următoarele nouă luni, cele patru surori ale Prințului Philip s-au căsătorit și s-au mutat în Germania, iar tatăl lor a plecat la Monte Carlo.

După ce a fost educat în Franța și Germania, a urmat cursurile Colegiului Regal de Marină de la Dartmouth. Acolo a devenit expert în navigaţie, dar este și locul în care a întâlnit-o pe cea care avea să-i devină soție.

În 1939, regele George al VI-lea şi Regina Mamă Elisabeta, alături de cele două fiice, au mers în vizită la colegiul Regal de Marină. La vremea aceea, Prințesa Elisabeta, moștenitoarea tronului, avea doar 13 ani, iar Philip 18. Din acel moment au păstrat legătura prin corespondență.

În Al Doilea Război Mondial, Prințul Philip a ocupat diferite posturi pe navele militare din Ceylon, s-a aflat în mijlocul luptelor din Cape Matapan și a devenit comandatul secund al unei nave, în timpul invaziei Siciliei.

După război, Philip a cerut-o în căsătorie pe Elisabeta, moștenitoarea tronului britanic. Anunțul oficial a fost făcut un an mai târziu.

Prințul Philip și Prințesa Elisabeta s-au căsătorit pe 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey. Ceremonia a fost transmisă în toată lumea, prin posturile de radio.

Înainte de nuntă, Philip a renunțat la toate titlurile nobiliare. Însă în dimineaţa căsătoriei, el a fost numit Duce de Edinburgh, Conte de Merioneth şi Baron de Greenwich.

Cuplul regal a avut împreună patru copii: prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului, prinţesa Anne, prinţul Andrew şi prinţul Edward, opt nepoţi şi opt strănepoţi.

În 1952, Regele George al VI-lea a încetat din viață, iar Elisabeta a preluat tronul sub numele de Elisabeta a II-a. Lucru care l-a determinat pe Prinţul Philip să renunţe la serviciul său în marina britanică pentru a putea fi alături de soţia sa, Regina.

Încoronarea oficială a avut loc la Westminster Abbey la 2 iunie 1953 și, pentru prima oară, a fost transmisă la televizor în întreaga lume.

În 1957, Philip a devenit Prinţ al Regatului Marii Britanii şi Irlandei de Nord în 1957, titlu acordat de soția sa, Regina Elisabeta a II-a.

De-a lungul celor peste șapte decenii de căsătorie, Ducele de Edinburgh a însoțit-o pe Regina Elisabeta în vizite de stat, ceremonii oficiale și angajamente regale.

În 1978, Regatul Unit a avut parte de o vizită istorică: cea a soților Ceaușescu. Dictatorul român a fost primul șef de stat socialist primit de regina Elisabeta a II-a.

După intonarea imnului României, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost invitaţi să ia loc în caleştile regale, care i-au dus până la Palatul Buckingham.

În prima, s-au urcat Nicolae Ceauşescu şi Regina Elisabeta, în cea de-a doua – Elena Ceauşescu şi Prințul Philip.

După 73 de ani în ochii publicului, soțul reginei a participat la peste 22.000 de angajamente pe cont propriu. Timp în care s-a remarcat prin glumele și gafele făcute în fața camerelor de filmat.

În anii '60 a rănit milioane de femei când a spus că britanicele nu știu să gătească, iar pe artistul Tom Jones l-a întrebat dacă face gargară cu pietre, în urma unui concert. Ducele de Edinburgh s-a retras din viața publică în august 2017.

La varsta de 97 de ani, Prințul Philip a fost implicat intr-un accident de mașină pe care el însuși l-a provocat în Windsor. În urma impactului, o femeie a fost rănită, iar permisul de conducere i-a fost retras.

Prințul Philip a avut mereu o viață activă, a fost primul membru al Familiei Regale Britanice care a pilotat un elicopter, iar unul dintre hobby-urile lui era pictura. Și-a petrecut ultimii ani din viață departe de ochii publicului, la reședințele Familiei Regale din zonele rurale.

”Întreaga mea viață, fie că va fi scurtă sau lungă, va fi devotată "servirii" poporului britanic și a familiei imperiale, din care toți facem parte”, amintea Prințul Philip deviza sub care și-a trăit viața.

© 2025 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs