3dots.ro

Profesoară demisă de universitatea din Kiev, după ce le-a spus studenților să plece pe front dacă nu le convine că ea predă în rusă

Profesoară demisă de universitatea din Kiev, după ce le-a spus studenților să plece pe front dacă nu le convine că ea predă în rusă

Nina Ivancenko, profesor asociat la Universitatea Națională de Comerț și Economie din Kiev, a fost demisă, după ce le-a spus studentilor care au reclamat faptul că predă în limba rusă să se înroleze și să plece pe front dacă nu le convine, relatează site-ul postului ucrainean TSN.

Studenții au postat pe internet o înregistrare în care profesoara îi trimite în prima linie, atunci când ei îi cer să țină cursurile în limba ucraineană.

”Aveți conștiință? Părinții voștri sunt acasă, cu voi? Și de ce sunteți aici, de ce nu sunțeți pe front? Aveți 18 ani. De ce nu v-ați înrolat ca voluntari?

Îmi spuneți mie că vorbesc rusa. Vreau sa vă intreb, vorbitori de ucraineană ce sunteți, de ce stați acasă? De ce stau parintii voștri acasă?”, spune lectorul, în înregistrarea disponibilă pe un canal de Telegram al studenților.

Administrația universității din Kiev a luat decizia de a o demite pe Nina Ivancenko.

”Avem o poziție categorică în ceea ce privește respectarea legislației lingvistice, care asigură educarea patriotismului și a conștiinței tineretului din Ucraina.

Am primit semnale despre încălcarea eticii pedagogice de către profesorul Ivancenko, în special prin utilizarea limbajul țării agresoare și declarații ilegale îndreptate împotriva studenților”, a transmis instituția.

Profesoara demisă a refuzat să facă orice comentariu.

Nina Ivancenko era profesor asociat al Departamentului de Statistică și Econometrie. În 1972, a absolvit Institutul Politehnic Turkmen, ca inginer-economist.

În 1983, și-a susținut teza de doctorat la Moscova, la Institutul de Cercetare în Economie și Construcții, cu specializarea ”Economie, organizarea managementului și planificarea economiei naționale”. În 1989, prin decizia Consiliului de Stat al URSS, a primit titlul academic de conferențiar.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU