The Guardian. Povestea Pupettei Maresca, prima femeie şef de clan din Camorra

Pupetta Maresca, o fostă regină a frumuseţii a impresionat opinia publică după ce l-a ucis pe ucigaşul soţului ei la Napoli, pe când avea 18 ani.

Ulterior, ea a devenit prima femeie şefă din puternicul clan mafiot Camorra din Italia, și a încetat din viață în urmă cu câteva zile, în casa ei din Castellammare di Stabia, lângă Pompei, la vârsta de 86 de ani, scrie The Guardian.
 
Assunta Maresca, mai cunoscută sub numele de Pupetta ( Păpușica – N.R.), era fiica unui contrabandist cunoscut.

Singura fată dintr-o familie de patru fraţi, Maresca a fi avut înclinaţii violente în copilărie, desprea ea spunându-se că a atacat un coleg de clasă, provocându-i răni grave.

A câştigat un concurs local de frumuseţe în 1953 şi a fost încoronată domnişoară Rovegliano.

La mijlocul anilor 1950, în vârstă de 18 ani şi însărcinată în şase luni, ea l-a urmărit pe Antonio Esposito, şeful Camorra care ordonase uciderea soţului ei, şi l-a împuşcat în plină zi, pe o stradă din Napoli.

Inițial, anchetatorii crezuseră că la faţa locului au fost mai mulţi trăgători, dar dornică să-şi stabilească statutul şi să-şi apere poziţia în lumea interlopă din Napoli, Maresca a insistat întotdeauna că ea este singura responsabilă.

În timpul procesului ei pentru crimă din 1959, ea a spus sfidător instanţei: ”Aş face-o din nou!”.

Maresca a născut în închisoare, iar după eliberare 14 ani mai târziu s-a reunit cu fiul ei, Pasqualino.

În anii următori a jucat într-un film inspirat din viaţa ei şi a deschis două magazine de haine în Napoli.

Viaţa ei privată a continuat să fie tulbure. S-a mutat la traficantul de droguri şi arme Umberto Ammaturo, cu care are doi copii, gemeni.

Dar Ammaturo era gelos pe Pasqualino, care avea ambiţii să avanseze în conducerea Camorrei.

Când Pasqualino avea 18 ani, în ianuarie 1974, s-a dus să-l întâlnească pe Ammaturo pe un şantier pentru pasajul din Napoli şi a dispărut. Mama lui bănuia că iubitul ei l-a ucis pe băiat şi i-a îngropat trupul în ciment. 

”Naşele” din Napoli au avut întotdeauna un profil mai înalt decât omologii lor din Cosa Nostra siciliană.

În anii '70 şi '80, despre Rosetta Cutolo, ”Ochii de gheaţă”, sora criminalului în serie şi şef al mafiei Raffaele, s-a zvonit că a condus organizaţia criminală a fratelui ei în timp ce acesta era în închisoare.

Anna Mazza, cunoscută drept Văduva Neagră, a fost acuzată că i-a antrenat pe cei patru fii să fie ucigaşi.

Erminia Giuliano, cunoscută drept ”Celeste” din cauza ochilor albaştri pal, din celebra familie cu sediul în cartierul Forcella, a preluat funcţia de şefă a clanului Giuliano după arestarea fratelui ei Luigi, înainte ca şi ea să fie arestată în 2000.