Reuters. Putin sugerează că avionul în care se afla Prigojin s-a prăbușit din cauza exploziilor unor grenade mânuite la bord

Reuters. Putin sugerează că avionul în care se afla Prigojin s-a prăbușit din cauza exploziilor unor grenade mânuite la bord

Vladimir Putin a sugerat că prăbuşirea, în luna august, a avionului la bordul căruia se afla şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a fost cauzată de exploziile unor grenade de mână produse în interiorul aeronavei, şi nu de un atac cu rachete, relatează Reuters.

Avionul privat Embraer cu care Prigojin călătorea spre Sankt Petersburg s-a prăbuşit la nord de Moscova, la 23 august, iar toate cele 10 persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa, inclusiv alte două personaje din conducerea companiei Wagner, cele patru gărzi de corp ale lui Prigojin şi echipajul format de trei persoane.

Putin a sugerat că avionul a fost aruncat în aer din interior, spunând că şeful comisiei de anchetă i-a raportat acest lucru cu câteva zile în urmă.

„Fragmente de grenade de mână au fost găsite în cadavrele celor ucişi în accident. Nu a existat niciun impact extern asupra avionului – acesta este deja un fapt stabilit”, a declarat Putin la o reuniune a Clubului de discuţii Valdai care a avut loc în staţiunea Soci de la Marea Neagră.

Putin nu a oferit mai multe detalii, dar a spus că el crede că anchetatorii au greşit că nu au efectuat o analiză toxicologică, de alcoolemie şi de droguri, a resturilor umane ale celor care au murit în accident, amintind de descoperirea unor cantităţi de cocaină în sediul Wagner din Sankt Petersburg.

Anchetatorii accidentului nu au prezentat încă un raport public cu privire la cauza accidentului. O tentativă de revoltă a lui Prigojin, la sfârşitul lunii iunie, a reprezentat cea mai mare provocare la adresa puterii lui Putin de când fostul spion KGB a venit la Kremlin în 1999.