
The Sun. Temeri în Marea Britanie: Putin ar putea detona o bombă nucleară deasupra Mării Negre într-o demonstrație de forță

Se amplifică temerile că Vladimir Putin va detona un focos nuclear în Marea Neagră.
Secretarul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a plecat ieri la Washington pentru discuții de criză, cu omologii americani, pe fondul îngrijorării tot mai mari că Putin va apăsa pe declanșator.
Oficialii occidentali avertizează că Putin și generalii săi sunt furioși pe fondul pierderilor de pe câmpul de luptă din Ucraina și al eșecurilor conducerii militare.
De altfel, Putin a declarat luna trecută că Moscova este pregătită să folosească arme nucleare pentru a-și apăra "integritatea teritorială".
Ieri, purtătorul de cuvânt al lui Putin a avertizat că părțile nou anexate ale Ucrainei ar putea fi apărate cu arme nucleare.
Dmitri Peskov a declarat reporterilor: "Toate aceste teritorii sunt părți inalienabile ale Federației Ruse și toate sunt protejate. Securitatea lor este asigurată la același nivel ca și pentru restul teritoriului Rusiei", consemnează publicația The Sun.
Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat că lumea este mai aproape de Armaghedon decât oricând de la Criza rachetelor cubaneze din 1962.
Ieri, un avion de spionaj al RAF s-a apropiat la câțiva kilometri de coasta Crimeei în timp ce survola Marea Neagră, însoțit de două avioane de vânătoare Typhoon.
Temerile sporite au apărut ca urmare a faptului că forțele lui Putin continuă să piardă teren în estul Ucrainei.
Conform informațiilor, Putin ar fi rămas fără "focoase de mare precizie, cu rază lungă de acțiune ", precum rachetele S-300.
Un oficial occidental a adăugat: "Când te uiți la numărul de rachete lansate în ultimele luni, ne gândim aici că aceasta este o problemă, foarte curând stocul de rachete va fi epuizat”.
Soluția găsită de liderul de la Kremlin este desfășurarea de drone Shahed-136 de fabricație iraniană. Dar acestea nu sunt la fel de fiabile, sunt mai puțin eficiente și mai ușor de doborât de focuri antiaeriene și arme de calibru mic.
Oficialii occidentali au confirmat, de asemenea, că armata lui Putin duce lipsă de ofițeri, atât pe teren, cât și la niveluri strategice superioare.
Noaptea trecută, premierul Liz Truss a vorbit cu președintele francez Emmanuel Macron pe aceeași temă.
Ei au convenit că Regatul Unit și Franța vor continua să lucreze îndeaproape împreună cu aliații pentru a sprijini Ucraina și pentru a coordona răspunsul nostru la agresiunea rusă.