Associated Press. Oficiali americani: Racheta care a lovit Polonia a fost trasă de armata Ucrainei către un proiectil rusesc

După ce Joe Biden a declarat că este puțin probabil ca racheta care a ucis două persoane în Polonia să fi fost trasă din Rusia, alți trei oficiali americani spun că racheta a venit din Ucraina, scrie Associated Press.

Președintele american a promis sprijin pentru ancheta autorităților poloneze, care susțin că racheta e de fabricație rusă.

Descoperirile preliminare sugerează că racheta care a lovit satul Przewodow, lângă Hrubieszów, a fost lansată de ucraineni, ca parte a acțiunii de apărare antirachetă împotriva unei salve de rachete rusești, afirmă trei surse din administrația americană.

Cei trei oficiali americani au declarat că evaluările preliminare au sugerat că racheta a fost lansată de forțele ucrainene asupra unei rachete rusești. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu erau autorizați să discute public problema.

Associated Press mai notează că aceste rapoarte contrazic informațiile anterioare din sursele sale, care marți seara au raportat că rachetele rusești au lovit teritoriul polonez.

În noaptea de marți spre miercuri, președintele Joe Biden, întrebat de jurnaliști dacă racheta care a căzut în Polonia a fost lansată din Rusia, a răspuns că ”există informații preliminare care contrazic acest lucru”.

”Nu vreau să emit păreri fără echivoc până când nu e totul stabilit pe deplin, dar este foarte puțin probabil, din punctul de vedere al traiectoriei, ca racheta să fi fost lansată din Rusia”, a spus președintele SUA.