O influenceriţă vegană a murit la doar 39 de ani, se pare din cauza subnutriției

Autor:

Data:

O influenceriţă vegană a murit la doar 39 de ani, se pare din cauza subnutriției

Jana Samsonova, o influenceriţa  care promova pe rețelele de socializare alimentația raw-vegan, a fost găsită fără viață în apartamentul pe care îl ocupa în Thailanda, unde se afla într-un turneu în care degusta fructe din mai multe ţări asiatice, relatează New York Post.

Influencerița, din Rusia, avea 39 de ani și avea milioane de vizualizări pe conturile sale de pe TikTok, Facebook și Instagram, unde era cunoscută drept Zhanna D’Art.

Ea a murit pe 21 iulie după ce solicitase, în cele din urmă, ajutor medical specializat, dar nu a mai fi putut fi salvată.

Persoanele apropiate observaseră starea precară a sănătății sale.
”Acum câteva luni, în Sri Lanka, părea deja epuizată, avea picioarele umflate, ulcerații limfatice. Cei de acolo au trimis-o acasă (în Rusia – N.R.), pentru tratament. Cu toate acestea, n-a ascultat sfatul și a plecat mai departe.

Când am văzut-o în Phuket, am fost îngrozit. Locuiam cu un etaj deasupra și în fiecare dimineața îmi era teamă că atunci când voi intra în apartamentul ei, urma să o găsesc fără viață. Am încercat să o conving să caute ajutor medical, să urmeze un tratament, dar nu am reușit”, a declarat un prieten al femeii.

”Îmi văd corpul și mintea transformându-se în fiecare zi Mănânc mâncare simplă, deși am multă experiență ca bucătar cu crudități. Îmi place să îmi creez propriile rețete și să inspir oamenii să mănânce mai sănătos”, scria Samsonova pe conturile sale de pe rețelele de socializare.

O altă persoană apropiată influenceriței susține că în ultimii șapte ani, Samsonova a mâncat doar jackfruit și durian, un fruct țepos, cunoscut pentru miezul cărnos și mirosul neplăcut.

”Nu trebuie să fii medic pentru a înțelege unde urma să ducă asta. Jana se topea în fața ochilor noștri, dar credea că totul era bine. Numai ochii ei, ochii veseli și părul superb compensau vederea îngrozitoare a unui corp torturat de idioție”, conchide un prieten.

Mama influenceriței atribuie moartea fiicei sale unei infecții cu holeră, cu care s-ar fi infectat în timpul călătoriilor sale în Asia. În mod oficial, până în prezent autoritățile thailandeze nu au comunicat cauza decesului.

De asemenea, adepții săi cei mai devotați refuză să facă o legătură între alimentație și degradarea stării de sănătate, susținând în schimb că a fost ucisă de substanțele chimice nocive din fructele pe care le-a mâncat.

O dietă raw-vegan poate avea  beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate, îmbunătățirea sănătății inimii și un risc mai scăzut de diabet, dar există dezavantaje ale acestui regim, mai ales atunci când nu ține cont de starea organismului căreia i se aplică.

Dieta raw-vegan poate induce deficiențe de calciu și vitamina D, niveluri reduse ale vitaminei B12, cauzând anemie, leziuni ale sistemului nervos, infertilitate și, oarecum paradoxal, boli de inimă.