3dots.ro

Averea Regelui Charles, propriul său imperiu de un miliard de dolari și bogății necunoscute publicului

Averea Regelui Charles, propriul său imperiu de un miliard de dolari și bogății necunoscute publicului
Din articol:

Într-un articol publicat de New York Times, Regele Charles este acuzat că a folosit scutiri de taxe, conturi offshore și investiții imobiliare inteligente pentru a-și mări profitul afacerilor sale, în timp ce britanicii apelează deja la ajutoare alimentare.

Deși nu s-a făcut remarcat public decât un succesor la tronul mamei sale, publicația americană afirmă că Regele Charles al III-lea și-a construit propriul imperiu cu mult înainte de a-l moșteni pe cel britanic.

Charles, care a fost încoronat oficial sâmbătă, și-a petrecut jumătate de secol transformând averea sa regală într-un portofoliu de un miliard de dolari și una dintre cele mai profitabile generatoare de bani din business-urile familiei regale.

În timp ce mama sa, Regina Elisabeta a II-a, a delegat în mare parte responsabilitatea pentru averea ei, Charles a fost mult mai profund implicat în dezvoltarea proprietății private cunoscută sub numele de Ducatul de Cornwall.

În ultimul deceniu, el a adunat o echipă impresionantă de manageri cu înaltă calificare profesională ale cărei rezultate s-au concretizat în creșterea valorii portofoliului său și a profiturilor cu aproximativ 50%.

Ducatul de Cornwall deține terenul de cricket cunoscut sub numele de The Oval, terenuri agricole în sudul Angliei, case de vacanță pe litoral, spații de birouri în Londra și un depozit de supermarket.

Portofoliul imobiliar al ducatului, de aproximativ 130.000 de acri, are aproape de dimensiunea orașului Chicago și generează milioane de dolari pe an în venituri din chirii.

Proprietățile sunt evaluate la aproximativ 1,4 miliarde de dolari, comparativ cu aproximativ 949 de milioane de dolari din portofoliul privat al regretatei regine.

Aceste bunuri reprezintă doar o mică parte din averea familiei regale, estimată la 28 de miliarde de dolari. În plus, familia are o avere personală care rămâne un secret extrem de bine păzit de public.

În calitate de suveran, Charles va prelua portofoliul mamei sale și va moșteni o parte din averea ei personală, dar, în timp ce cetățenii britanici plătesc aproximativ 40% taxe de moștenire, el o va face în mod gratuit.

De asemenea, Charles va transmite controlul asupra ducatului Cornwall fiului său mai mare, William, fără a fi nevoit să plătească taxe .

Jurnaliștii americani afirmă că această creștere a averii familiei regale și a averii personale a Regelui Charles a survenit într-un moment în care, în ultimul deceniu,  Marea Britanie s-a confruntat austeritatea unor reduceri bugetare profunde în care procentul păturii sociale sărace a crescut, iar numărul celor care apelează la ajutoare alimentare aproape s-a dublat.

Stilul său de viață al lui Charles a alimentat din plin afirmația că ar fi total deconectat de situația oamenilor de rând. Și a chiar a încurajat această opinie, uneori involuntar – cum ar fi momentul în care limuzina sa a fost asaltată de studenți care protestau împotriva creșterii taxelor de școlarizare, în 2010, sau când a promis ajutor familiilor în dificultate, așezat pe un tron ​​de aur.

Charles urcă pe tron ​​în timp ce țara se prăbușeste în urma unei crize a costului vieții care va induce o stare de sărăcie și mai profundă.

În aceste condiții, fiind o figură mai puțin populară și apreciată decât mama sa, Regele Chales va oferi probabil noi resurse de energie celor care pun la îndoială relevanța în societate a monarhiei într-un moment de greutăți publice.

Laura Clancy, autoarea cărții ”Running the Family Firm: How the Monarchy Manages Its Image and Our Money”, oferă informații despre cum Regele Charles a reușit să trezească la viață afaceri regale cândva adormite.

”Ducatul de Cornwall a devenit mai comercial în mod constant în ultimele decenii. Este condus ca o afacere comercială cu un CEO și peste 150 de angajați. Ceea ce odinioară era considerat pur și simplu o ”grămadă de teren al nobililor” funcționează acum ca o corporație”, afirmă Laura Clancy.

Ducatul de Cornwall a fost înființat în secolul al XIV-lea cu scopul de a genera venituri pentru moștenitorul tronului și a finanțat în esență cheltuielile private și oficiale ale lui Charles.

Un exemplu al puterii sale financiare: profitul de 28 de milioane de dolari pe care l-a făcut anul trecut a redus salariul său oficial cu puțin peste 1,1 milioane de dolari.

Adunarea bunurilor familiei regale este complicată, dar averea se împarte în general în patru grupuri.

Prima, și cea mai proeminentă, este Crown Estate, care supraveghează activele monarhiei printr-un consiliu de administrație. Charles, ca rege, va servi ca președinte, dar nu are ultimul cuvânt asupra modului în care este gestionată afacerea.

Proprietatea, care în conturile oficiale e evaluată la peste 19 miliarde de dolari, include mall-uri, străzi aglomerate din West End din Londra și un număr tot mai mare de parcuri eoliene. Familia regală are dreptul să ia doar venituri din chirii oficiale și nu pot profita din vânzări, deoarece nu dețin personal activele.

Profiturile proprietății, evaluate la aproximativ 363 de milioane de dolari, sunt predate Trezoreriei, care, în schimb, oferă gospodăriei regale o plată numită grant suveran pe baza acelor profituri – care trebuie să fie completată de guvern dacă este mai mică decât anul precedent. În 2017, guvernul a majorat plata familiei la 25% din profit pentru a acoperi costurile de renovare a Palatului Buckingham.

Cel mai recent grant suveran primit de membrii regali a fost de aproximativ 100 de milioane de dolari, pe care familia, inclusiv Charles, i-a folosit pentru îndatoririle regale oficiale, cum ar fi vizite, salarii și menaj. Nu acoperă costurile de securitate ale familiei regale, care sunt plătite și de guvern, dar valoarea acestora este secretă.

Următoarea sursă majoră de bani este Ducatul de Lancaster. Acest portofoliu de 949 de milioane de dolari este deținut de oricine se află pe tron.

Dar valoarea acesteia este depășită de Ducatul de Cornwall, a treia sursă importantă a banilor regali, pe care Charles l-a prezidat de mult în calitate de prinț. Generand zeci de milioane de dolari pe an, ducatul și-a finanțat cheltuielile private și oficiale și i-a finanțat pe William, moștenitorul tronului, și pe Kate, soția lui William.

A făcut acest lucru fără a plăti impozite pe corporații, așa cum sunt obligate majoritatea afacerilor din Marea Britanie și fără a publica detalii despre unde își investește banii.

”Când Charles a preluat conducerea, la 21 de ani, ducatul nu era într-o stare financiară bună”, spune Marlene Koenig, expert regal și scriitor, invocând managementul defectuos și lipsa de diversificare.

Charles a avut un rol mai activ în acest portofoliu în anii 1980 și a început să angajeze manageri cu experiență. ”În acest moment, ducatul a devenit agresiv financiar”, afirmă experta.

În 2017, documentele financiare făcute publice sub numele de Paradise Papers au dezvăluit că ducatul lui lui Charles a investit milioane în companii offshore, inclusiv o afacere înregistrată în Bermuda condusă de unul dintre cei mai buni prieteni ai săi.

În cel din urmă, ultima sursă de finanțare, și cea mai secretă, este averea privată a familiei regale.

Potrivit Rich List, catalogul anual al averii britanice publicat în The Sunday Times, regina avea o avere netă de aproximativ 430 de milioane de dolari. Aceasta include bunurile ei personale, cum ar fi Castelul Balmoral și Sandringham Estate, pe care le-a moștenit de la tatăl ei. 

Asupra lui Charles au atras atenția și informațiile apărute în media financiară legate de fundația caritabilă pe care o prezidează.

Administrația fundației a fost afectată de numeroase dezvăluiri despre  operațiuni financiare controversate, cel mai recent în această primăvară, când The Sunday Times a raportat că Charles a acceptat 3 milioane de euro în numerar – inclusiv bani îndesați în saci de cumpărături și o valiză – de la un fost prim-ministru al Qatar-ului, Sheikh Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani.

”Este dispus să ia bani de la oricine, într-adevăr, fără să se întrebe dacă este un lucru înțelept de făcut”, a spus Norman Baker, fost ministru al guvernului și autor al cărții ”… Ceea ce familia regală nu vrea să știți.”

Baker l-a descris pe Charles drept cel mai progresist și grijuliu membru al familiei regale. Dar el a spus că a depus și o plângere la poliție, acuzându-l că a vândut necorespunzător titluri onorifice.

”Asta nu este un mod de a te comporta pentru un rege”, a spus el, referindu-se la un scandal în desfășurare privind dacă Charles a acordat titlul de cavaler și cetățenia unui om de afaceri saudit în schimbul unor donații pentru una dintre întreprinderile caritabile ale lui Charles.

Charles a negat că ar fi știut despre acest lucru, unul dintre consilierii săi de top, care era implicat, a demisionat, iar autoritățile au început ancheta. 

În discursul său inaugural, ținut sâmbătă, regele a indicat că intenționează să se retragă din acțiunile sale externe. ”Nu va mai fi posibil pentru mine să dau atât de mult din timpul și energia mea organizațiilor de caritate și problemelor la care țin atât de mult”, a spus el.

Laura Clancy crede că, în teorie, ar fi de așteptat ca noul rege să renunțe complet la lobby și la afacerile sale. ”Dacă va face asta este o altă întrebare”, afirmă ea.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs