
Rezultatele alegerilor din SUA în timp real. Ce aleg americanii, Biden sau Trump?

După patru ani de mandat, Donald Trump şi Mike Pence se confruntă cu Joe Biden şi Kamala Harris – cel mai urmărit scrutin prezidenţial al planetei, desfăşurat în acest an într-un context aparte, marcat de pandemia de COVID-19.
Sondajele îl indică favorit pe candidatul democraţilor, Joe Biden.
"O alegere se câştigă stat cu stat”, explică profesorul de relaţii internaţionale Jean-Eric Branaa particularitatea scrutinului prezidenţial american.
Asta pentru că în Statele Unite preşedintele este ales în mod indirect. Atunci când un candidat câştigă un stat, el de fapt își adjudecă toţi marii electori care îi sunt asociaţi, cu două excepţii: Maine şi Nebraska.
Cel care câştigă majoritatea din aceşti 538 de electori accede la Casa Albă.
La fel ca în urmă cu patru ani, victoria la prezidențiale se poate obţine în câteva teritorii-cheie, faimoasele ”swing states”.
Zece state sunt considerate cheie în aceste alegeri: Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Florida, Arizona, Carolina de Nord, Texas, Ohio, Iowa, Georgia.
În general, Joe Biden conduce în sondaje în majoritatea acestor state şi mizează pe succese răsunătoare în Florida şi Texas.
Trump spune că nu crede în sondaje şi se declară convins că va fi victorios în statele-cheie.
În afară de Florida şi Texas, observatorii aşteaptă cu mare interes rezultatul din Iowa. În general, câştigătorul acestui stat democrat cu numai şase mari electori este cel care accede la Casa Albă.
Circa 100 de milioane de americani au votat anticipat. Este vorba de un caz fără precedent în istoria politică a ţării – aproape trei sferturi din numărul alegătorilor care au participat la precedentele alegeri prezidenţiale şi preconizează o mobilizare-record a electoratului.
Acest entuziasm masiv faţă de votul anticipat, prin curier sau în secţiile de votare deschise în avans se explică prin polarizarea societăţii americane după cei patru ani ai preşedinţiei Trump, dar şi prin pandemia de COVID-19, care a determinat o mare parte a electoratului să voteze în avans, pentru a evita cozile şi adunările în secţiile de votare în ziua scrutinului.
Votul anticipat ar putea să ducă la o anumită incertitudine. Dacă experţii avertizeză că ar putea dura zile sau săptămâni până la aprobarea rezultatelor finale, Donald Trump, care s-a opus votului prin corespondenţă, a insinuat că probabil nu vom şti niciodată ce au decis cu adevărat americanii la 3 noiembrie 2020.
Rezultatele sunt aşteptate pe rând, începând de la miezul nopţii, odată cu închiderea urnelor în Georgia. Vor urma Ohio şi Carolina de Nord, două state care au basculat scrutinul din 2016 în favoarea lui Trump.