Roger Waters i-a scris lui Putin cerând asigurări că nu va folosi armele nucleare

27 Sep 2022 | scris de Anita Raicu

În ultima vreme, Roger Waters s-a dovedit a fi extrem de activ, neezitând să-și exprime părerile sale, cumva contrare majorității politicienilor occidentali, care converg către o soluționare pașnică, pe cale diplomatică, a conflictului din Ucraina.

Roger Waters i-a scris lui Putin cerând asigurări că nu va folosi armele nucleare

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Roger Water i-a adresat lui Vladimir Putin o scrisoare deschisă în care îi cere președintelui rus să ofere asigurări că nu va folosi armele nucleare, declarându-se îngrijorat pentru el și familia sa.

”Stimate președinte Putin, de când Federația Rusă a invadat Ucraina pe 24 februarie anul acesta, am încercat să-mi folosesc mica mea influență pentru a încuraja o încetare a focului și o înțelegere diplomatică care să răspundă nevoilor de securitate atât ale Ucrainei, cât și ale Federației Ruse.

În acest demers i-am adresat două scrisori deschise doamnei Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean. Aceste scrisori sunt ușor de găsit pe internet.

Sunt îndemnat din ce în ce mai des să vă scriu și dumneavoastră, așa că...

În primul rând, ați dori să se pună capăt acestui război? Dacă mi-ați răspunde «Da, vă rog!». Asta ar face imediat lucrurile mult mai ușoare.

Dacă ați spune: «De asemenea, Federația Rusă nu mai are niciun interes teritorial în afară de securitatea populațiilor vorbitoare de limbă rusă din Crimeea, Donețk și Lugansk». Și asta ar ajuta.

Spun acest lucru deoarece cunosc unele persoane care cred că vreți să cuceriți întreaga Europă, începând cu Polonia și restul statelor baltice. Dacă asta vreți, duceți-vă dracului (fuck you, in textul original - N.R.)

Am putea la fel de bine să încetăm cu toții să mai jucăm jocul periculos de-a cui îi e mai teamă de războiul nuclear, în care ambele părți ale Atlanticului par să se simtă atât de confortabil.  

Da, să ne aruncăm în aer unii pe alții și să facem lumea bucăți. Problema este că eu am copii și nepoți, la fel ca majoritatea fraților și surorilor mele din întreaga lume și niciunul dintre noi nu s-ar bucura de acest rezultat. Așa că, vă rog, domnule Putin, îngăduiți-mi și dați-ne această asigurare.

Dacă v-am citit corect discursurile anterioare, ați dori să negociați o stare de neutralitate pentru o Ucraina suverană care vă este vecină? Este corect? Presupunând că o astfel de pace ar putea fi negociată, ar trebui să includă un acord absolut obligatoriu pentru a nu mai invada pe nimeni niciodată.

Știu foarte bine că SUA și NATO invadează cu ușurință alte țări suverane pentru câțiva barili de petrol, dar asta nu înseamnă că ar trebui s-o faceți la rândul dvs. Invazia dvs. în Ucraina, care m-a luat prin surprindere, este un război odios de agresiune, provocat sau nu. 

Faptul că doamna Zelenska mi-a răspuns, pe Twitter, a fost pentru mine o surpriză și acest lucru m-a mișcat. Dacă mi-ați răspunde, v-aș respecta foarte mult pentru asta și aș considera această acțiune drept una onorabilă și în direcția corectă, către o pace durabilă”, a scris Roger Waters.


CLICK - Follow us on Google News