The Guardian. Experienţa unui român în Olanda: concediat pentru că a întrebat când poate merge la toaletă

Lucian R., un tânăr în vârstă de 30 de ani, a încercat să-și găsească un drum mai bun în viață angajându-se la cel mai mare exportator de carne din Europa, dar a fost dat afară după ce a întrebat când poate merge la toaletă…

Așa că, pentru curajul de-a fi cerut să fie tratat ca o ființă umană, s-a trezit şomer şi fără adăpost în Boxtel, un oraş din sudul Olandei, şi a fost nevoit să doarmă în frig şi ploaie.

În țară, Lucian R a muncit ca paznic şi apoi s-a angajat într-o fabrică de porţelan. Ca orice tânăr a crezut că va putea începe  viaţă mai bună în afara ţării, astfel că,  după ce a văzut pe Facebook un anunţ al agenţieide recrutare FlexWork Payrolling, care căuta lucrători pentru fabricile olandeze de carnea acceptat să plece în Țările de Jos. 

Conform anunţului, urma să fie plătit cu 1.800 de euro lunar şi să aibă cazare asigurată de agenţie, la un preţ accesibil.

FlexWork i-a organizat transportul în Olanda, unde a fost plasat la o fabrică deţinută de Vion, o companie care a raportat în 2020 venituri de 4,9 miliarde de euro, furnizând carne şi produse din carne de porc şi vită pentru peste 100 de milioane de consumatori, în fiecare zi.

Ajuns în Olanda, românul a descoperit că lucrurile nu erau deloc aşa cum îi fuseseră prezentate, la telefon, de reprezentanţii agenţiei de recrutare.

Românul a povestit pentru The Guardian că lucra mult peste program şi era mutat între departamente.

În plus, chiria era mai mare decât i se spusese ințial şi locuia alături de alte 10 persoane într-o locuinţă plină de umezeală, mucegai şi gândaci.

De asemenea, nu a primit avansul săptămânal pentru alimente care îi fusese promis, aşa că a fost nevoit să-i lase unui coleg actul său de identitate, ca garanţie pentru un împrumut de 50 de euro.

După trei săptămâni, românul a fost concediat. Spune că i s-a vorbit pe un ton dispreţuitor şi a fost dat afară după ce a plecat de la linia de producţie ca să întrebe un coleg când este următoarea pauză în care ar putea merge la toaletă.

Lucian spune şi că, încercând să obţină salariul restant, a sunat la agenţia de recrutare, unde i s-a spus că dacă nu părăseşte imediat cazarea, cineva ”o să-i rupă gâtul”.

Un purtător de cuvânt al companiei Vion a declarat, potrivit The Guardian, că nu există suficiente informaţii pentru a confirma versiunea evenimentelor relatate de Lucian R.

Lucian R. a fost unul dintre cei 20 de lucrători angajaţi de FlexWork care au depus plângeri la Confederaţia Sindicatelor Olandeze (FNV), susţinând că agenţia nu le-a plătit salariile integral.

Potrivit sindicatului, unii dintre ei au fost ameninţaţi de personalul agenţiei, evacuaţi din locurile de cazare, au fost nevoiţi să doarmă sub cerul liber şi nu şi-au primit salariile.

Inspectoratul olandez de muncă a amendat agenţia de recrutare şi a obligat-o să le plătească restanţele salariale, potrivit The Guardian.

Reprezentanţii FlexWork susţin însă că acuzaţiile românului sunt false, precizând că acest lucru ar fi fost confirmat şi de o anchetă a inspectorilor de muncă, care a constatat că românul a fost plătit integral.

După ce a dormit o noapte în gara din Boxtel, un oraş din sudul Olandei, Lucian R. spune că a fost chemat de o altă agenţie, care i-a oferit un loc muncă într-un abator german.

Scenariul din Olanda s-a repetat însă şi în Germania. Românul spune că a fost cazat într-un spaţiu murdar şi supraaglomerat, iar actul de identitate i-a fost luat până la acoperirea costurilor de transport de 150 de euro. După două luni, s-a întors în România şi a început să lucreze la o fermă…