Germania. Viața nefardată în a unei românce plecate de 11 ani din țară: «Aici, ca să-mi fac o programare la un medic, durează între trei și șase luni!»

Andreea Jijie a plecat din România în urmă cu mai bine de un deceniu. Inițial pentru un stagiu de pregătire la compania de curierat DHL. A rămas definitiv după ce i s-a oferit un contract de muncă pe o durată nedeterminată.

Într-un interviu oferit Deutsche Welle, Andreea Jijie vorbește fără ocolișuri, critic, despre ceea ce se întâmplă în România, dar mai ales în Germania.

După 11 ani în care a muncit și locuit în Bonn, Andreea Jijie consideră că societatea germană este una conservatoare, unde inovațiile și schimbările se produc uneori prea lent.

”Ceea ce sper să se schimbe este partea de digitalizare. Era un slogan al CDU (creștin-democrații N.R.), care spunea: «digitalizarea acum și pentru toată lumea».

Și mi s-a părut puţin comic, pentru că CDU a fost multă vreme la putere și tot ce ține de digitalizare este la pământ aici, în Germania, hârtii peste hârtii. Asta sper să se schimbe, inclusiv partea de birocrație”, spune Andreea Jijie.

Andreea Jijie este de părere că schimbarea ar trebui să se producă nu numai în zona tehnologiei, a digitalizări, ci și în zona relațiilor interumane.

”Germania a încercat în ultimii ani să integreze destul de mulți imigranți. Și părerea mea este că i-a acceptat, dar aceștia nu s-au integrat.

Cred că e greu și pentru ei, pentru imigranți, dar este greu și pentru cei care erau deja aici.

Încă există foarte mult rasism și frică față de oamenii aceștia, care arată altfel, se comportă altfel și care, unii dintre ei, uneori, creează probleme”, spune românca.

Andreea Jijie mărturiseşte că nici pentru ea experiența integrării nu a fost un proces tocmai uşor şi că, nici acum, după 11 ani, încă nu s-a încheiat. 

”Bonnul este un oraș internațional, sunt mulți expați. Orașul fiind mic, grupul meu de prieteni e alcătuit din oameni din alte țări, trăiesc într-o bulă internațională.

E destul de greu să te integrezi aici, limba e foarte grea și dacă nu ești forțat de împrejurări – eu la lucru folosesc limba engleză – e cu atât mai dificil”.

O altă problemă cu care Andreea Jijie se confruntă în Bonn este faptul că nu reușește să cumpere o locuință. 

”Deși am bani sau am confirmarea băncii că pot să iau creditul, pur și simplu nu există piață de locuințe.

Aici se construiește foarte greu și foarte încet pentru că există foarte multe reguli, deci sunt foarte puține oferte imobiliare și cererea este foarte mare. Din această cauză și prețul locuințelor este foarte, foarte mare”, spune românca.

Accesul la medic reprezintă, de asemenea, o problemă.

”Iar pe partea de asigurări de sănătate, deși Germania pare o țară care este foarte axată pe partea socială, e foarte greu.

Eu dacă am o problemă, ca să-mi fac o programare la un medic durează între trei și șase luni, dacă nu mai mult. Există și excepții: dacă ai asigurare privată.

Uite, mie asta mi se pare o problemă, pentru că un om normal, ca mine, cu asigurare de stat, care plătește taxe foarte mari (undeva la 40%), nu poate merge la un control medical în mai puțin de șase luni”, mai spune Andreea Jijie.