Româncă din Madrid: «Nu am crezut să ajungem să trăim un scenariu de film de groază»

Spania înregistrează aproape 30.000 de persoane bolnave de COVID-19 şi circa 2.000 de decese. Epicentrul epidemiei este Madridul, unde spitalele nu mai fac faţă numărului mare de persoane infectate.

Anamaria Oprea, o româncă rezidentă în Spania, chiar în Madrid, împărtășește din experiența trăită în țara în care locuiește, remarcând faptul că deși spitalele sunt în criză din cauza numărului mare de persoane infectate, unii nu înțeleg și se înghesuie în continuare la cumpărături.

”Dragii mei, am hotărât să scriu câteva rânduri pentru voi intr-o situaţie nemaîntâlnită în care ne aflăm cu toţii. Nu am crezut vreodată să ajungem să trăim un scenariu de film de groază.

Ma aflu în Madrid (unul dintre cele mai afectate oraşe din lume) unde virusul a lovit din plin. Au un sistem sanitar foarte bine pus la punct, dar din păcate s-au luat măsuri tardiv. Lumea (inclusiv eu) a crezut ca e ceva trecător şi nu trebuie sa luăm în seamă presa că se exagerează totul.

Ei bine, presa nu a exagerat destul! Am început sa luăm măsuri când de la o zi la alta numărul morţilor era tot mai mare. Poate aveţi impresia ca este o simplă gripa de care se scapă, ca noi tinerii o ducem pe picioare. Ne putem vindeca, dar nu putem fi atât de egoişti!

Copii şi tinerii (sistem imunitar puternic, regenerare celulara rapida) sunt purtători, răspândesc virusul. Vârstnicii cu probleme de sănătate, boli cronice sunt VICTIME SIGURE. În Madrid persoanele peste 65 de ani nu mai au prioritate la aparatele de oxigen .

O prietenă care lucrează în spital mi-a trimis un mesaj voce în care plângând îmi spunea că trebuie să trieze pacienţii, că nu sunt destule aparate de respirat şi ca trebuie sa le dea şansa la viaţa celor tineri.

Nu sunt locuri în spital, nu sunt materiale, nu sunt echipamente de protecţie. Sunt prea mulţi bolnavi deodată. Sunt depăşiţi de situaţie. Am văzut video cu pacient bolnav în insuficienţă respiratorie, luptând pt viaţă; oameni pe moarte care nu-şi pot lua rămas bun de la cei dragi; oameni întinşi pe jos la urgenţe aşteptând să fie diagnosticaţi.

Şi pe de altă parte văd ignoranţa altora care merg la cumpărături de parcă se pregătesc de Sărbători .Se înghesuie unii în alţii aşteptând minute bune la rând fără măşti de protecţie, fără mănuşi şi fără a păstra distanţa unii de alţii. Văd la TV persoane în vârstă ieşind la plimbare câte 2-3, mă îngrozesc.

Trebuie sa înţelegem că depinde de noi sa terminam acest coşmar cât mai repede. Cu cât se inchide tot şi ne izolam, cu atât mai repede se termină.

Aș vrea să adaug câteva sfaturi pe care le consider utile, având în vedere ca deja am 2 săptămâni de carantină:

– ies la cumpărături singură în momentul în care am epuizat rezervele (nu vorbesc de capricii – nu e momentul, mă refer la alimente de bază); îmi pregătesc pâine în casă zilnic (maşina de pâine)

– la cumpărături port mască şi mănuşi, păstrez distanţa faţă de alte persoane. Am lista de cumpărături astfel încât să termin totul cât mai repede posibil. Încerc să nu folosesc telefonul .

– înainte de intrarea în casă las încălţămintea într-un sac menajer, intru şi pun hainele la spălat direct, dezinfectez încălţămintea şi intru la duş (spăl inclusiv parul – virusul rezista câteva ore în păr şi pe haine)

– recomand dezinfectarea clanţelor şi solurilor în casă şi aerisirea încăperilor.

Dacă aveţi simptome de răceală dar puteţi respira, nu vă doare pieptul – Rămâneţi în casă! Nu mergeţi la urgenţe! Se poate să luaţi virusul de acolo! Izolaţi -va, staţi la caldura, hidrataţi – va şi ţineţi legătura telefonic cu medicul dumneavoastră de familie. Sper să ne vedem cu bine, doresc sănătate tuturor şi rămâneţi izolaţi, staţi în casă!”, a scris românca din Madrid pe Facebook.