O româncă nu își dorește să plece din Kabul şi spune că se simte în siguranţă

O tânără din România lucrează de șapte ani în Afganistan, pentru o organizaţie umanitară, şi spune că deocamdată se simte în siguranţă şi că doar zona aeroportului din Kabul îi pare că este mai periculoasă.

O tânără româncă aflată în Afganistan a transmis un mesaj prin care îşi asigură prietenii şi familia că este în siguranţă şi nu are motive să părăsească ţara.

"Sunt puţini talibani prin oraş în zona mea, ceva mai mulţi în jurul Zonei Verzi şi spre periferii. Variază punctele de control – uneori vezi pe cineva acolo, uneori nu.

În afară de aeroport, restricţiile de circulaţie sunt ca şi înainte – restrictive în jurul zonei diplomatice şi a ministerelor, mai deloc în rest. Puncte de control erau şi înainte, chiar mai numeroase decât acum", a declarat tânăra pentru Mediafax.

Ea mai spune că oamenii i se par că sunt terifiaţi şi şocaţi, dar că majoritatea îşi văd de treabă, îngrijorarea lor cea mai mare fiind cea de natură economică.

Tânăra recunoaşte că sunt mai puţine femei pe stradă, însă spune că nu există semne de agresiune.

"Sunt femei mai puţine pe stradă, dar nu sunt semne de agresiune. Chiar dimpotrivă: agresiunea verbală a cam dispărut, cel puţin din experienţa mea mergând pe stradă, probabil de frică de repercursiuni talibane către agresori.

Am văzut şi femei în chadri (”burka”), şi cu faţa descoperită. Din nou, mai puţin decât acum o săptămână. Desigur, nici înainte nu mergeai cu fustiţă pe stradă, dar acum a crescut preţul pentru burka, abaya, eşarfe negre etc", a spus ea.

Unele femei ar fi fost chemate şi la muncă, semn că viaţa se desfăşoară normal, însă "altora le-a fost interzis să vină până când nu e o directivă clară de la leadership".

Femeia spune că presa afgană preia mult din informațiile apărute în media internaţională

"Mă îngrijorează panica generală şi poziţia comunităţii internaţionale. Mă încearcă o depresie cum n-am mai simţit.

Văd speranţă în conducerile unor organizaţii care doresc să continue, însă sunt furioasă pentru impedimentele birocratice pe care le întâmpină din partea comunităţii internaţionale, în principal – nu bani, aeroport blocat, nu flexibilitate pentru transferul de bani în afara sistemului bancar, care nu merge", a spus tânăra.

Românca spune că nu vrea să plece din Afganistan, decât atunci când va fi absolut nevoie.

"Mă simt în siguranţă unde sunt. Aeroportul e oricum o capcană acum de unde nu ştiu dacă aş ieşi în viaţă şi cred, fără sa fiu eu însămi prea importantă, că prezenţa în continuare a internaţionalilor în ţară este foarte importantă pentru susţinerea moralului colegilor noştri afganii".