
O altă perspectivă asupra Moscovei, descrisă de românii din capitala Rusiei: Aici, rușii nu concep un conflict armat cu Ucraina

Potențiala invazie a Ucrainei de către trupele rusești comasate la graniță este un scenariu tot mai discutat de analiștii politici și militari în ultimele săptămâni. Marea Britanie acuza Rusia că vrea să răstoarne guvernul de la Kiev pentru a instala o conducere pro-rusă, ca parte a planului de a invada țara.
Situația negocierilor în problema Ucrainei face ca, la nivel politic, tensiunile dintre NATO și Rusia să escaladeze la cote nemaiîntâlnite din perioada Războiului Rece.
La Kiev, ucrainenii sunt îngrijorați pentru soarta țării lor, dar se declară pregătiți să meargă la luptă dacă li se va cere. Totuși, majoritatea populației speră că scenariul cel mai sumbru nu va deveni realitate.
Pentru a înțelege cum se vede din Federația Rusă escaladarea acestui conflict, Libertatea a discutat cu doi dintre românii stabiliți la Moscova, care locuiesc în capitala rusă de mai mulți ani.
Fără să pretindă că perspectiva lor reprezintă o analiză specializată, cei doi vorbesc despre realitatea în care trăiesc în fiecare zi, despre opiniile reflectate în media din Rusia, în mediul în care își desfășoară activitatea, dar și propriile impresii, modelate de locul în care trăiesc.
Constantin are 31 de ani și locuiește în Moscova de trei ani și jumătate, acolo unde își continuă studiile de doctorat și lucrează la o multinațională.
”Subiectul apare frecvent la TV și în presa locală, însă nu prea se vorbește despre un potențial conflict armat cu Ucraina și în niciun caz despre un conflict ofensiv inițiat de Rusia”, explică tânărul român.
El spune că presa intră în polemici ce țin mai degrabă de naționalism, izvorâte din trecutul comun al celor două state.
”Canalele mass-media vorbesc mai mult despre mișcările naționaliste din Ucraina, despre așa-numita rusofobie, despre încercările ucrainenilor de a rescrie istoria, de a prezenta diferit anumite evenimente istorice, fiind vorba în special de evenimente din cel de-al Doilea Război Mondial, care în Rusia se numește Marele Război de Apărare a Patriei și care pentru ruși e un subiect aproape sfânt”, relatează românul care trăiește la Moscova.
Constantin spune că în media rusă conflictul cu Ucraina apare în contextul mai larg al relațiilor dintre Rusia și NATO, Moscova insistând că nu va fi de acord cu o extindere la Est a alianței transatlantice. .
”Rusia nu este atât de deranjată de acțiunile Ucrainei, cât de acțiunile NATO și de intenția NATO de a accepta aderarea Ucrainei și a Georgiei la această organizație.
Pentru Rusia, acceptarea aderării Ucrainei la NATO și amplasarea bazelor militare NATO în această țară reprezintă o linie roșie peste care nu se poate trece. Rusia nu este gata să accepte prezența NATO la granițele sale.
Ca argument este folosit exemplul crizei rachetelor cubaneze din 1962 și reacția SUA la amplasarea rachetelor nucleare sovietice în Cuba.
Situația este considerată similară și Rusia nu este de acord ca NATO să aibă baze militare de unde rachetele lor ar atinge ținte la Moscova în mai puțin de șapte minute”, explică românul temele de discuție din media din Rusia.
În timp ce ucrainenii și Occidentul spun că Rusia este agresorul, autoritățile și mass-media ruse cultivă pentru public imaginea unei țări pacifiste, înclinată spre discuții, și nu spre război.
”Cel mai frecvent se vorbește despre deschiderea Rusiei către dialogul diplomatic, negocierea cu NATO și dorința Rusiei de a semna un acord care să garanteze limitarea expansiunii NATO până la granițele Rusiei”, povestește românul.
Din perspectiva rușilor, Occidentul este cel care vehiculează intens ipoteza războiului, fără ca autoritățile să aibă intenția de a iniția un conflict cu Ucraina.
”Autoritățile vorbesc despre tensionarea relațiilor dintre Rusia și Occident și declară deschis că s-a ajuns la cele mai tensionate relații din perioada post-sovietică.
După apariția știrilor despre intenția Rusiei de a iniția un conflict armat în Ucraina și promovarea lor de către presa occidentală, Ministerul Afacerilor de Externe rus se pare că a început o campanie de promovare a unei imagini pacifiste a Rusiei prin intermediul misiunilor sale diplomatice.
O astfel de postare a apărut și pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Rusiei la București”, explică Constantin.
Românul spune că locuitorii Moscovei pe care el îi cunoaște nu vorbesc aproape deloc despre criza celor două țări vecine. Pentru ei, altele sunt problemele mai presante – pandemia de COVID-19, inflația și creșterea prețurilor.
”Rușii nu vorbesc deloc despre un conflict armat cu Ucraina, majoritatea nici nu concep așa ceva. Cel puțin eu n-am auzit nici măcar o dată să se fi pomenit despre asta în rândul cunoscuților mei din Moscova”, spune românul.
”Atmosfera cred că este aceeași ca în urmă cu trei ani, mai puțin partea legată de pandemie, care probabil este cel mai discutat subiect în momentul de față. Oamenii vorbesc mult și despre valul de îmbolnăviri care urmează să fie cauzat de noua tulpină.
Mai apar, din când în când, discuții cu privire la nivelul inflației, care a fost mai mare decât în mod obișnuit, și despre scumpirea tuturor produselor”, a mai adăugat Constantin.
Întrebat dacă tensiunile de la granița cu Ucraina reprezintă un motiv de îngrijorare personală, românul afirmă că nu crede în ipoteza că Rusia ar iniția o ofensivă militară. Spune însă că se teme de scenariul în care autoritățile ruse ar fi provocate, ceea ce ar atrage, crede românul, o reacție dură din partea Kremlinului.
”Pentru mine, îngrijorarea este cauzată doar de posibilitatea întreprinderii unui act provocator de către un alt stat, la care cu siguranță Rusia va răspunde”, spune românul.
”În media n-am văzut tentative de a pregăti populația pentru un război, iar în cercul meu nu se discută despre așa ceva. Nu pare să considere cineva o posibilitate ca Rusia să atace Ucraina”, spune un alt român stabilit în Moscova din 2015, care a dorit să rămână anonim,a cărui soție este jumătate ucraineancă și jumătate rusoaică, alături de care are un copil.
El mai spune că atmosfera în capitala Rusiei este una normală, iar locuitorii sunt, în general, liniștiți și că nichi chiar în cercul său de prieteni ucraineni nu s-a instalat panica sau îngrijorarea.
”În Moscova este plin de ucraineni. În Ucraina, situația economică este grea, spre deosebire de orașele mari din Rusia, precum Moscova sau Sankt Petersburg.
Eu fac și afaceri cu oameni din Ucraina, care vorbesc cu mine în rusă fără resentimente. Cât timp este stabilitate, oamenii se concentrează pe propriile agende”, mai spune românul.
Bărbatul urmărește constant știrile, care abordează adesea subiectul negocierilor dintre Rusia și NATO.
”Se relatează clar că Vestul acuză Rusia că pregătește un conflict, însă răspunsul oficial al Kremlinului, prin miniștrii responsabili, este că nu intenționează declanșarea unui conflict armat”.
Bărbatul din România mai spune că principala preocupare a cetățenilor ruși este criza sanitară provocată de pandemie. Pe lângă celelalte chestiuni care țin de protejarea în fața virusului, care se dezbat ca în toate statele lumii, cetățenii ruși se confruntă și cu un alt impediment: posibilitatea de a călători.
”Sunt vaccinat cu trei doze, cu vaccinul rusesc Sputnik. Dar în Europa nu este recunoscut vaccinul, deși mai toți medicii mi-au spus că e un vaccin bun.
Până când Europa va recunoaște vaccinul rusesc și Rusia va binevoi să facă demersuri, singura mea îngrijorare legată de această situație este că, în principiu, vorbim de un nou Război Rece, care ne va limita opțiunile de a călători, iar acest lucru ne va forța să alegem una dintre părți”, mai explică românul.